Macron kendi 'İslam Konseyini' kuracak: Yeni forum imam eğitimine odaklanıyor

Macron kendi 'İslam Konseyini' kuracak: Yeni forum imam eğitimine odaklanıyor
Fransa hükümeti, oluşturmaya çalıştığı "Fransa İslamı" konusunda sorun yaşadığı İslam Konseyi'nin yerini dolduracak farklı bir forum oluşturuyor. Buna göre yeni forum imam eğitimi ve yurtdışından nüfuzun engellenmesine odaklanacak.

Fransa medyasının aktardığına göre, Fransa'da hükümet, ülkedeki Müslümanların yeni bir kuruluş ile temsil edilmesini istiyor. Journal du dimanche gazetesinde yer alan haberde,  yeni oluşturulacak İslam Forumu'nun 2003 senesinden bu zamana ülkede faaliyet gösteren Fransa Merkez Konseyi'nin (CFCM) yerini alacağı ileri sürüldü.

Journal du dimanche gazetesinin haberinde, İçişleri Bakanlığının, yeni forumun yurt dışından bağımsız olmasına ve köktendinciliği kesin bir şekilde reddetmesine özel önem verdiği, aynı zamanda oluşumun vicdan hürriyetini, laikliği ve düşünce özgürlüğünü de desteklemesinin talep edildiği aktarıldı.

Yine Fransa medyasına göre, yeni oluşumun çalışmalarındaki ağırlık noktası askerlere ve asker ailelerine manevi destek, İslam karşıtlığının kayıt altında tutulması, imam eğitimi ve " Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendiren Yasa"nın uygulanması oluşturulacak.

FRANSA İSLAM KONSEYİ'NİN YÖNETİCİLERİ YER ALMAYACAK

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin aylar süren iç çekişmelerden sonra Fransa İslam Konseyi'nin feshedildiğini açıklamış ve konseyin artık "devletin müzakere partneri olmadığını" duyurmuştu. Yeni oluşumda İslam Konseyi'nin üst düzey yöneticileri görev almayacak.

İLKELER BEYANNAMESİ İLE BAŞLAYAN BÖLÜNME

Fransa'da İslam Konseyi içindeki çekişme konseye mensup ikisi Türkiye ile bağlantılı üç federasyonun Fransa İslamı İlkeler Beyannamesi'ni imzalamayı reddetmesi ile derinleşmişti. Fransa İslam Konseyi'nin (CFCM)v vatandaşlara açıkladığı beyannamede İslam dininin siyasi amaçlar ışığında kullanılmasının reddedildiği ifade edilerek, kadın-erkek eşitliğine inanıldığı aktarılıyor. Beyannamede kadın sünneti, evlilik öncesi bekaret belgesi ya da zorla evlilik gibi uygulamaların yanı sıra ırkçılık ve antisemitizmin de reddedildiği kaydedildi.

Öte yandan belgede, "camilerin yabancı rejimleri savunan milliyetçi söylemler yaymak için kurulmadığı" uyarısı da yer alıyor. 

Fransa'da sayıları 5-6 milyona ulaşan Müslümanlar, Hristiyanlardan sonra ülkenin en büyük ikinci dini topluluğunu oluşturmakta. Ülkede geçerli olan katı laiklik ilkesi gereğince devlet kurumlarında, okul ve üniversitelerde başörtüsü takılması yasak. Fransa'da 2011 yılından bu yana ise burka yasağı uygulanıyor.