Doğalgaza borsa zammı geliyor! Faturalar kabaracak...

Doğalgaza borsa zammı geliyor! Faturalar kabaracak...
Doğalgaz faturalarından şirketlerin temsil, ağırlama gibi masrafları sonunda çıkarıldı. Fakat bu kez de firmaların borsa ve kadro masrafları faturalara yansıtılacak.

Elektrik dağıtım şirketlerinden sonra şimdi de doğalgaz dağıtım şirketlerinin temsil, ağırlama, reklam ve bağış gibi masrafları vatandaşın doğalgaz faturalarına yüklemeleri yasaklandı. Fakat bu sefer de doğalgaz kullanıcılarına borsa ve kadro yükünden oluşan gizli zam bindirildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in aktardığına göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) düzenlemeye konulan başka bir maddeyle, borsada yuttaşa açılan doğalgaz şirketleriyle sayaç okuma, faturalandırma, sayaç açma kapama gibi hizmetleri taşeron yerine kendi kadrolu işçisiyle yapacak şirketlere doğalgaz abonelerinin sırtından teşvik desteği sağlanacak. Bu durum da milyonlarca doğalgaz abonesi yurttaşı, borsaya açılmış ya da kendi personeliyle çalışan şirketlere daha yüklü doğalgaz faturası ödemek zorunda bırakacak.

Öte yandan yeni düzenlemeyle sıkıştırılmış (CNG) ya da sıvılaştırılmış (LNG) doğalgazı dışarıdan daha pahalı alıp bu maliyeti doğalgaz faturalarına yansıtamayan şirketlerin zararlarının bir bölümü yurttaşın faturalarına eklenerek karşılanacak. 

Şirketlerin kârını artırıp faturaları şişirecek bir düzenleme de şirket gelirlerinin yazıldığı formülde gerçekleşti. Dağıtım şirketlerinin ön ödemeli sayaç değişimi, sertifika, iç tesisat, sayaç açma kapama, usulsüz gaz kullanımı, hat kontrolü gibi işlemlerden elde ettikleri gelirler gelir bileşenine yansıtılmayacak. Kira ve reklam gibi gelirlerin ise yarısı dikkate alınacak. Şirketlere avantaj sağlayan bu düzenleme de şirketlerin doğalgaz faturalarından aldığı payı artıracak, faturalar kabaracak.