Türk-İş: Gıda fiyatları rekor hızda arttı, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi aştı

Türk-İş: Gıda fiyatları rekor hızda arttı, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi aştı
Türk-İş aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre gıda fiyatları Aralık'ta aylık yüzde 25,75, yıllık yüzde 54,96 artarken, yoksulluk sınırı 13 bin 72 TL oldu.

Türk-İş gıda endeksi aralık ayında rekor hızda arttı. Türk-İş araştırmasına göre gıda fiyatları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,96 arttı. Buna göre Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonu, aralık ayında aylık bazda yüzde 25,75, yıllık bazda yüzde 54,96 ile rekor hızda yükseldi.

Kkasım ayında aylık bazda yüzde 3,18, yıllık bazda yüzde 26,82 olarak açıklanan gıda fiyatları rekor hızda yükseldi. Türk-İş’in Aralık ayı Açlık ve Yoksulluk Araştırması’na göre Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre rekor bir artışla yüzde 25,75 oranında gerçekleşti.

Enflasyon göstergelerindeki yukarı yönlü seyir devam ederken, gıda enflasyonunda yıllık oran ise yüzde 54,96 oldu. Araştırmasına göre süt, yoğurt, peynir grubunda; yüksek oranda artış gerçekleşti. Sütte bir aylık artış yüzde 35,3 olarak hesaplandı. Bu ürün grubunun fiyat artışı, aile bütçesine getirdiği aylık ek yük 135 TL olarak hesaplandı.

Öte yandan, kıyma ve kuşbaşı et ile tavuk fiyatı artarken, sakatat ürünlerinden sadece dana ciğeri fiyatı arttı.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

TÜRK-İş'in Aralık 2021 sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, bilinen adıyla açlık sınırı 4 bin 13 TL'ye çıktı.