Omicron'da durum ciddi: Uzmanlar Türkiye'yi acil önlem almaya çağırıyor

Omicron'da durum ciddi: Uzmanlar Türkiye'yi acil önlem almaya çağırıyor
Dünya genelinde endişe yaratan Omicron varyantıyla ilgili uzmanlardan dikkat çeken bir açıklama geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Bakan Koca “Kalabalık illerdeki yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası Omicron” dedi fakat OWID’e göre Türkiye’deki vakaların yüzde 42’si Omicron.

Corona virüsünün en çok mutasyona uğrayan türü olarak bilinen Omicron varyantı  Türkiye’de de hızla yayılıyor. Uzmanlar bakanlığı şeffaflığa ve acilen önlem almaya çağırıyor. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 12 Aralık'ta yaptığı konuşmada, 1’i İstanbul’da 5’i İzmir’de olmak üzere toplam 6 kişide Omicron varyantı tespit edildiğini duyurmuştu. Bakan Koca en son yaptığı açıklamada, Omicron varyantının Türkiye’de de yayılmaya başladığını belirterek, “Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir” ifadelerini kullandı. 

BirGün Gazetesi'nden Buse İlkin Yerli'nin haberine göre,  koronavirüs salgınına ilişkin tüm ülkelerin verilerinin paylaşıldığı Our World In Data (OWID) sitesinde, Türkiye’de önceki iki haftada tespit edilen vakaların yüzde 42,19’unun Omicron varyantı olduğu belirtildi. Aynı sitede yayımlanan bir diğer grafikte ise Türkiye’de yapılan varyant analizinin yetersiz olduğu açıklandı. Buna göre, Danimarka’da her bin vakadan 420’sinde, İngiltere’de 180’inde varyant taraması yapılırken Türkiye’de her bin vakadan sadece 7’sinde varyant taraması yapıldı.

SAĞLIK BAKANLIĞI ŞEFFAF DEĞİL

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2’nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanlığı’nın salgının başından bu yana verileri paylaşmak konusunda şeffaf davranmadığına dikkat çekerek, Omicron Avrupa’da baskın varyant haline gelmişken bizde ‘kalabalık illerde yüzde 10’ deniyor, bu mümkün değil. Bakanlık böyle açıklama yapınca vatandaş da ciddiye almıyor, tedbirlere uymuyor. Salgın bitmiş, hiçbir tehlike yokmuş gibi davranılıyor” diye konutşu.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR

Omicron varyantının kısa sürede  Türkiye’de de baskın hale gelmesini beklediklerini belirten Ökten, Omicron varyantının daha da yayılmadan, baskın hale gelmeden acilen önlem alınmasını ve tedbirlerin sıkılaştırılması gerektiğini söyledi.