İçki ve sigaraya bandrol zammı geliyor!

İçki ve sigaraya bandrol zammı geliyor!
İçki ve sigaraya yıl başından itibaren gelecek ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) zammına bir de ‘bandrol’ zammı eklendi. Bandrole en az yüzde 40, ÖTV’ye yüzde 28 zam olacak.

İçki ve sigaraya yeni yılda gelecek Yİ-ÜFE zammına bir de bandrol zam eklendi. Buna göre bandrole en az yüzde 40, ÖTV’ye yüzde ise 28 zam gelecek. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, önce Berat Albayrak'ın arkadaşı Halil İbrahim Danışmaz'a, daha sonra da da şehir hastanelerini işleten CCN Grup'a devredilen içki ve sigara bandrollerine yeni yılda yeni bir zam daha geleceği öğrenildi.  Bandrolün üretim maliyeti içindeki payının 6 kat artmış olacağı ifade edilirken, yeni bandrol zammının sigara fiyatlarında 1 lira civarında bir zamma yol açacağı bildirildi.

Öte yandan uygulanan bu zammın enflasyonu da binde 5 civarında yükselteceği hesaplanırken, yüzde 40'lık yeni bir zam durumunda ise 20 milyon dolarlık maliyet oluşacağı belirtildi.

18 LİRALIK SİGARAYA 1.5 TL ZAM GELECEK

İçki ve sigaranın maktu ÖTV tutarları her 6 ayda bir Yİ-ÜFE oranında artırılıyor. İktidar geçen temmuz ayında oluşan yüzde 22.04'lük zammı enflasyonla mücadele gerekçesiyle uygulamamıştı. Temmuz'dan bu yana 5 ayda Yİ-ÜFE yüzde 23.77 oldu.

6 aylık Yİ-ÜFE'nin yüzde 28 olması ve zammın yansıtılması durumunda birçok sigarada maktu ÖTV tutarı nispi ÖTV'yi geçecek ve örneğin 18 liralık sigaralara 1.5 liralık ÖTV zammı yapılması zorunlu hale gelecek.