Bitcoin için kritik uyarı: 'Saadet zincirinden bile kötü'

Bitcoin için kritik uyarı: 'Saadet zincirinden bile kötü'
Ekonomist Robert McCauley, Financial Times'a kaleme aldığı son makaesinde, son yılların gözde yatırım aracı olan Bitcoin'in saadet zincirinden bile kötü olduğunu iddia etti.

Oxford Üniviersitesi’nde profesör olarak çalışan ekonomist Robert McCauley, İngiliz finans gazetesi Financial Times’ta kaleme aldığı yazısında dünyanın önde gelen yatırım araçlarından Bitcoin’in  “Ponzi Sistemi” olarak bilinen saadet zincirinden bile daha kötü olduğunu ileri sürdü.

Ekonomistlerin Bitcoin’i yılın en çok kazanan yatırım aracı olarak sunduğunu öne süren McCauley, “Ponzi şeması sıfır toplamlı bir girişimdir. Ancak bitcoin, negatif toplamlı bir fenomendir” ifadelerini kullandı.

Robert McCauley, ‘Bitcoin neden Madoff tarzı bir Ponzi şemasından daha kötü?’ başlıklı makalesinde Ponzi sistemlerinin aksine Bitcoin’in sürekli gelir vadetmediğini belirterek, "Bir bitcoin sahibinin nakit çekmesinin tek yolu, bir başkasına satış yapmaktır" dedi.

Makalesinde bilgisayar bilimci Jorge Stolfi’nin gözlemlerini paylaşan McCauley, "Yatırımcılar Bitcoin’i kâr beklentisiyle satın alıyorlar. Bu beklenti, nakit getiri sağlayanların kârlarıyla sürdürülüyor. Fakat bu kârlar için dışarıda herhangi bir kaynak yok; tamamen yeni yatırımlardan geliyor. Ve operatörler paranın büyük kısmını alıyor” ifadelerine yer verdi.

PONZİDEN FARKLI

Gözde yatırım aracı Bitcoin'in çöküşünün ponzilerin çöküşünden farklı olacağını belirten McCauley, “Olası bir tetikleyici, ABD doları veya başka bir varlık ile desteklendiği varsayılan büyük bir sabit coinin çöküşü olabilir” dedi. Ayrıca, Bitcoin'in madencilik yoluyla harcadığı enerjinin, onu ponziden daha kaygı verici bir konu haline getirdiğini iddia etti.

KURUCUSU ANONİM KALIYOR

Öte yandan Robert McCauley, Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto'nun anonim kalması sebebiyle olası dolandırıcılık halinde yatırımcıların kayıp paralarını geri isteyeceği gerçek bir kişiye ulaşamayacağı konusunda uyarılarda bulundu.