Bankalarda yeni uygulama! Kredi için 'döviz almayacağım' taahhütnamesi

Bankalarda yeni uygulama! Kredi için 'döviz almayacağım' taahhütnamesi
BDDK'nın bankalara uyarıları sonrası bankalar müşterilerine kredi vermeden önce 'döviz almayacağım' taahhütnamesi imzalatmaya başladı.

Türk Lirası türünden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere konu edilmemesine dönük gerekli inceleme yapılması için talimat verdiğini açıklayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaları yakın markaja alınca, bankalar çareyi müşterilerine taahhütname imzalatmakta buldu. Bazı özel bankaların yalnızca ticari kredilerde, kamu bankalarının ise tüketici kredilerinde de şart olarak sunduğu söz konusu taahhütnameyi imzalayan müşteriler, kullandıkları kredi ile ‘amacına aykırılık teşkil eden işlemleri yapmayacağını'; tespiti durumunda ise ‘bankayı sorumlu tutmayacağını' kabul etmiş sayılıyor.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre taahhütnamede kredinin kullandırım amacına aykırılık içeren işlemler ise şu şekilde sıralanıyor: Döviz ve altın alım işlemleri, vadeli mevduat, repo, hisse senedi gibi finansal getiri sağlamaya dönük yatırımlar, vadesi gelmemiş diğer kredi risklerinin kapatılması, yurtdışına transfer yapılması ve kripto varlıklara veya sermaye piyasası dışına aktarılması.

Bankacılık uzmanları BDDK incelemelerinin fazlalaştığını ve bankaların ‘kredi verdin, döviz aldı' cezası yememek amacıyla bu tür bir tedbir aldığını kaydederken, müşterinin aldığı kredi ile yapacağı işlemin takibi yapılsa da serbest piyasa şartlarında bir yaptırımı olamayacağına, bu sebeple bu taahhütname ile amacın cezadan kurtulmak olduğuna dikkat çekti.

Bir başka bankanın kur korumalı TL Vadeli Mevduat açanlara imzalatılan sözleşmede, ‘kendiliğinden' uygulanma maddesi dikkatlerden kaçmadı. 5'nci maddede, “Sözleşme süresi boyunca mevzuatta yapılacak değişiklikler kendiliğinden sözleşmeye uygulanacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer kuruluşların bu sözleşme tarihinden sonra yapacakları açıklamalara ve düzenlemelere uygun olarak değişiklik olabileceği tarafınızca kabul edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.