Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak! Oran kulislere sızdı

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak! Oran kulislere sızdı
Asgari ücrete yapılan zammın ardından emekliler halen alacakları zam oranını bekliyor. Alınan bilgilere göre emekli maaşlarına da yüzde 42 zam yapılması bekleniyor.

Asgari ücrete gelen yüzde 50'lik zamla beraber emeklilerin zam beklentisi de arttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Memur-Sen ve Kamu-Sen başkanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmeler memur ve memur emeklilerine yüksek oranda zam yapılacağı beklentisini yükseltti.

Emekli maaşlarına, yüzde 50.51 zamlanan asgari ücretle arasındaki farkın açılmaması amacıyla yapılacak olan zam oranı da kulislere sızdı.

Asgari ücretlilere tıpkı emekliler gibi her 6 ayda bir zam yapılıyordu. Fakat 2016 senesinden itibaren asgari ücretlilerin zammı senelik bazda ve yılbaşından sonra uygulanacak biçimde değiştirildi.

EMEKLİLERE 6 AYDA BİR ZAM YAPILIYOR

Emeklilere ise her 6 ayda bir yapılan tüketici enflasyonu kadar zam veriliyor.

Emekli aylıklarına en son temmuz ayında yüzde 8.45 zam geldi. Asgari ücrete senelik yüzde 50.51 zam yapılmıştı.

Emeklilerin mağdur olmaması amacıyla ocak ayından itibaren en az yüzde 42 kadar bir zammın yapılabileceği iddia edildi.

Emeklilere normal zam olarak, ocak ayında, geçmiş 6 aylık TÜFE oranında zam yapılacak. Bu da tahmini olarak yüzde 13-14 kadar bir zammın zaten garanti olduğunu gösteriyor.

Fakat emeklilerin gerçek hayat pahalılığı karşısında daha fazla mağduriyet yaşamamaları için TÜFE yüzde 14 olsa dahi bu zammın yüzde 50.51'lik zamma tamamlanacak biçimde yükseltilebileceği de belirtiliyor.

Buna göre en düşük emekli aylığının 3 bin ila 3 bin 500 liraya dek yükselebileceği, bu artışın ise oransal zammın haricinde seyyanen zamla yapılabileceği konuşuluyor. Diğer emekli aylıklarının da en düşük emekli aylığı dikkate alınarak zamlanması bekleniyor.

Şimdi yeni seneden itibaren bin 200 liralık farkın korunması durumunda dahi en düşük emekli aylığına bin 427 lira zam yapılarak en az 3 bin 53 lira civarına çıkartılması gerekiyor.