'Dost Katar' Türk kıta sahanlığında Rumlarla anlaşma imzaladı

'Dost Katar' Türk kıta sahanlığında Rumlarla anlaşma imzaladı
Son dönemde Türkiye ile yakınlaşması ile dikkat çeken Katar, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin kıta sahanlığındaki bölgede Rum Kesimi ile anlaşma imzalayarak sondaj başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar'dan dönüşünün hemen sonrasında Kıbrıs'ta Türkiye'nin 'kıta sahanlığını ihlal' nedeniyle karşı çıktığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, tek taraflı ilan ettiği ihtilaflı 5. parseldeki hidrokarbon arama lisansı ile alakalı ExxonMobil ve Katar Petrolleri ortaklığı ile ‘Arama ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi’ imzaladı. Katar ve Rum Kesimi arasında imzalar atılmadan evvel Ankara; hiçbir yabancı ülkenin, şirketin veya geminin deniz yetki alanlarında izinsiz hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına izin vermeyecekleri biçiminde uyarıda bulunmuştu. Fakat bugünkü gelişmeye göre; Katar, 'Mavi Vatan'da 10'uncu parselde sondaj çalışmalarına başladı.

Anlaşmaya yönelik haberlerin yayımlanmasının ardından ''Türkiye, deniz yetki alanlarımızda izinsiz arama faaliyetlerine asla fırsat vermeyecek'' açıklaması yapan Ankara'nın, şimdiye kadar üçlü imzaya tepki açıklaması yapmaması dikkat çekti.

KKTC Dışişleri ''Seyirci kalmamız mümkün değil. Ana vatan ile bölgedeki hak ve çıkarlarımızı kararlılıkla muhafaza etmeyi sürdüreceğiz'' açıklaması yapmıştı ve sonrasında Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise söz hususu bölgenin Türkiye kıta sahanlığı sınırlarını ihlal ettiğine dikkat çekip ''Bu hamleye sahada cevap verilmeli. Sismik ve sondaj gemilerimiz bugün için var'' açıklamasında bulunmuştu.

"ÜZÜNTÜMÜZÜ BELİRTTİK"

Katar’da, sondaj çalışmasının gündeme geldiğini aktaran Erdoğan ise şu ifadeleri kullanmıştı:

''Tabi hatırlatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik. Temenni ederim ki bunu aşarlar.''

Öte taraftan Katar Akdeniz’de doğal gaz aramak amacıyla Kıbrıs Rum Kesimi ile işbirliğini resmileşmesi sonrasında Güney Kıbrıs’ta '10. parsel' olarak adlandırılan bölgenin bir kısmının Türkiye’nin kıta sahanlığına dahil olduğu Ankara tarafından ifade edilmişti. Buna karşın Katar Petrolleri Ortaklığı, ABD merkezli Exxon Mobil şirketi ve Güney Kıbrıs arasında doğal gaz arama ve üretim paylaşımı anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Katar Petrolleri Ortaklığı yüzde 40, ExxonMobil yüzde 60 pay sahibi olacak. Operatörlük de Exxon’a ait olacak.