Türkiye ile Katar ortak işletecek! Anlaşma sağlandı

Türkiye ile Katar ortak işletecek! Anlaşma sağlandı
Uluslararası kaynaklardan alınan bilgiye göre Türkiye ile Katar, Afganistan'daki Kabil Uluslararası Havaalanı’nın işletilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan diplomatik kaynaklar, son dönemlerde, Katar ve Türk heyetleri arasında havaalanının iki ülke ortaklığıyla işletilmesi ile alakalı çeşitli görüşmelerin yapıldığını kaydetti.

Türk ve Katarlı firmalar arasında bu hedef çerçevesinde ve eşit ortaklık temelinde bir mutabakat zaptı imzalandığına dikkat çeken kaynaklar, söz konusu ortaklık anlaşmasının ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 7 Aralık'taki Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Yedinci Toplantısı için Doha'da olduğu esnada yapıldığını belirtti.

Son olarak 7 Aralık'ta varılan anlaşma sonucunda, Türkiye'den teknik bir heyetin, Katar tarafıyla koordinasyon kurmak amacıyla Doha'ya geldiği bildirildi.

Doha'daki görüşmelerin sonrasında, Türk ve Katarlı görevlilerden meydana gelen ortak heyetin, bugün Afganistan'ın başkenti Kabil’de olacağı ve havaalanının işletilmesi ile alakalı anlaşmayı Afganistan Geçici Hükümeti yetkilileriyle görüşeceği; Afganistan tarafının istek ve beklentileri hakkında bilgi alacağı belirtildi.

Türk-Katar heyetinin, Afganistan tarafıyla gerçekleştirilecek görüşmenin sonrasında durum değerlendirmesi yapması bekleniyor.

Türkiye ve Katar tarafından konu ile alakalı şimdilik resmi bir açıklama gelmedi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı, denize kıyısı bulunmayan ülkelerden Afganistan için ana hava bağlantısı olması bakımından önemli bir yere sahip.

AFGANİSTAN'DA NE OLMUŞTU?

Taliban, eş zamanlı biçimde haziran ayından itibaren şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, ağustos ayında da vilayet merkezlerini süratle yakalamıştı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden kaçması ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban, 15 Ağustos'ta başkanlık sarayı ve kamu binalarını kontrol altına alarak ülkede kontrolü sağlamıştı.