Parasını dövizde tutan iller belli oldu! İç Anadolu detayı dikkat çekti

Parasını dövizde tutan iller belli oldu! İç Anadolu detayı dikkat çekti
BDDK verilerine göre parasını dövizde tutan iller belli oldu. Buna göre en fazla döviz hesabı olan iller Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kayseri ve Kütahya oldu.

Döviz mevduatların toplam mevduattaki payının %64'e çıktığı bu dönemde devreye alınan dövize endeksli mevduat ürünlerinin dolarizasyonu düşürmesi ve yeni dolar talebini engellemesi bekleniyor. Yüksek enflasyon, negatif reel faiz ve TL'nin değerinin süratle düşmesiyle beraber son 2 senedir giderek artan dolarizasyon eğiliminin şehirlere yansıması da farklı bir tabloyu gözler önüne koydu.

En dövizci şehirlerin İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşması dikkat çekti. Aksaray, toplam tasarruf mevduatı hacmi içerisinde yüzde 70.2 pay alan döviz birikimiyle dolarizasyonda ilk basamakta bulunuyor.

İÇ ANADOLU PARASINI DÖVİZE YATIRMIŞ

Yabancı para tasarruflarının toplam tasarruflara oranı Nevşehir'de yüzde 67.7, Yozgat'ta yüzde 67.5, Kayseri'de yüzde 64.8, Kütahya'da yüzde 62.6, Kırşehir'de ise yüzde 61.9'a varıyor. BDDK verilerine göre, eylül sonu itibarı ile Türkiye'nin 40 şehrinde tasarruflardaki dolarizasyon oranı yüzde 50'yi aşıyor.

BDDK günlük bülten verilerine göre, 17 Aralık 2021 itibarıyla gerçek kişilerin yani vatandaşın tasarruflarının %71'i döviz mevduat hesaplarında tutuluyor. Vatandaşın bankalardaki toplam mevduatının 162 milyar dolarlık bölümü döviz olarak duruyor. Sözcü'nün haberine göre bankalardaki toplam yabancı para mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı ise aynı tarihte %64'ü geçerken, vadeli TL mevduatın payı %26'nın altına indi.

Mevduatlardaki yabancı para oranı 2003'te yüzde 56.2 ile zirveye çıkmış, sonrasında ülkeye döviz girişiyle beraber, TL'ye güvenin yükselmesi ile bu oran 2011'de yüzde 27.6 ile en düşük seviyesini görmüştü.