Dolar düştü ama Türkiye’nin borç riski hâlâ yüksek

Dolar düştü ama Türkiye’nin borç riski hâlâ yüksek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kur korumalı mevduat planına geçildiğini duyurmasının ardından Türk lirasının değeri düşük seviyesinden yükseldi. Fakat Ancak Türkiye'nin risk primi hâlâ çok yüksek.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi değer kaybeden Türk Lirası'nı dengelemek için ' kur korumalı TL vadeli mevduat planına' geçildiğini duyurdu. Bununla birlikte Türk lirasının değeri tarihi düşük seviyesinden yükseldi fakat risk primi hâlâ çok yüksek.

Erdoğan'ın dövize endeksli mevduat planını açıklamasının ardından dövizde iki gün boyunca sert düşüş yaşandı. Ancak uzmanlar ekonomideki risklerin sürdüğü görüşünde.

Bloomberg’te yer alan habere göre, yatırımcılara para birimini hareketlilikten koruma sözü veren bu önlemler, ülkenin mali durumu konusunda endişeleri artırıyor.  Öte yandan haberde “Enflasyonun hızlanmasıyla birlikte, yatırımcıların merkez bankasına olan güveni paramparça oldu” ifadelerine yer verildi.

IRAK’TAN YÜKSEK

Bloomberg’te konu ile ilgili yer alan haberde, TL'nin düşüşe rağmen Türkiye’nin borç riskinin bir ölçüsü olan beş yıllık kredi risk priminin (CDS), son 16 ayın en yüksek seviyesine yakın olduğu bildirildi. Türkiye’nin kredi risk primi 600 seviyesinin üzerinde yer alıyor.

Türkiye'nin temerrüde düşmesine karşı kendilerini sigortalamak için yatırımcılar hem Moody's hem de S&P tarafından daha düşük puan alan Irak'tan daha fazla para ödüyorlar.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL’

Berlin merkezli Capitulum Asset Management GmbH’nin baş yatırım sorumlusu Lutz Roehmeyer, 'kur korumalı TL vadeli mevduat planı' için  “Kısacası plan sürdürülemez” ifadesini kullandı.

Roehmeyer, “Türk tasarruf sahiplerinin sermaye kaçışının sadece bir kısmını durduruyor. Plana güvenmeyen ve parasını Türk lirası yerine  ABD dolarında tutmayı tercih eden insanlar olabilir” şeklinde konuştu.

CDS NEDİR?

CDS (Kredi Temerrüt Riski), elinde finansal araç bulunduran yatırımcının, vade sonunda alacağının, belli bir bedel karşılığında ödenmeme riskinin ortadan kaldırılmasını sağlayan finansal bir araçtır. Sigorta şirketleri borçların ödenememesi durumunda, alacaklının alacaklarını sigortalayan bir sözleşme satar ve bu sözleşmenin fiyatı da ülkenin CDS primidir.