'Dövize endeksli mevduata' Özal yorumu: İnşallah ders çıkarırlar

'Dövize endeksli mevduata' Özal yorumu: İnşallah ders çıkarırlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'dövize endeksli mevduat' planıyla ilgili 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın sözleri gündem oldu. Daha önce de denenen sistemle ilgili Özal "İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz" açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı kur korumalı mevduat sistemi, an itibarıyla ülkenin en çok tartışılan konusu. Vatandaşlar sistemin ayrıntılarını öğrenmeye uğraşırken, ekonomistler de değerlendirmelerini yapıyor. Bütün bu gelişmelerin sonrasında bugün, sosyal medyada 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 'Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) ile alakalı yorumları gündeme geldi. Özal, 'bilgisizliğin vesikası' olarak ifade ettiği sistemin, vatandaşın sırtına inanılmaz bir yük yüklediğini söylüyor ve sistemi yürüten dönem hükümeti için de "Kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular" diyor.

Dönemin başbakanı Turgut Özal, Milliyet Gazetesi'nin 17 Eylül 1989 tarihli haberinde uygulamayı ve ağır bilançosunu şu şekilde aktarıyor:

"İNŞALLAH GENÇLERİMİZ BUNDAN DERS ALIR"

"İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur. 1970li yıllarda o zaman kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular. Tam 221 bankaya borçlandık ve Türkiye bunları ödeyemedi."

Özal, söz konusu haberde ayrıca 84-89 arası meydana gelen enflasyon-emisyonun ortalama yüzde 50'sinin DÇM ödemeleri nedeniyle yaşandığını belirtiyor. Özal, DÇM'lerin yükünün senelerce halka yüklendiğini ifade ederek "Benim memurum, işçim, esnafım diyenler, DÇM'nin yükünü vatandaşın sırtına yıktılar, orta direğin sırtına yıktılar. Bu borcu siz ödediniz" açıklamasında bulunuyor.