Kur dalgalanmaları Nutella'yı da vurdu: "Stoklasanız iyi olur"

Kur dalgalanmaları Nutella'yı da vurdu: "Stoklasanız iyi olur"
Türkiye'de kurda meydana gelen hareketlilik Nutella'yı da vurdu. Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Türkiye'de kurda meydana gelen dalgalanmalar sebebiyle Nutella'nın küresel tedarik zinciri tehlike altına girdi.

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Türkiye'de kurda meydana gelen dalgalanmalar sebebiyle Nutella'nın küresel tedarik zinciri tehlike altına girdi. Konuya ilişkin açıklama yapan uzmanlar, üretimin Türkiye'den İtalya, ABD ve Gürcistan gibi ülkelere geçebileceğini söylüyor.

Yaklaşık 4 milyon kişiye istihdam fırsatı yaratan fındık sektörünün, ihracatı teşvik etmek amacıyla TL'nin baskı altına alınması ile, tedarik zincirinde sorun yarattığı aktarıldı. Bu yıl tarihi değer kaybeden Türk Lirası'yla artık eskisi kadar gübre, tohum ve böcek ilacı alınamıyor. 

"NUTELLA HAYRANIYSANIZ STOK YAPSANIZ İYİ OLUR"

Sözcü'nün aktardığına göre, fındık fabrikalarının artan fiyatlar sebebiyle enerji, paketleme ve nakliye gibi alanlarda yüksek ücretler ödediği belirtilen yazıda, “Türk hükümetinin yüzde 21’lik enflasyon oranına ayak uydurmak için asgari ücreti yükseltmeye hazır olması nedeniyle fındık işgücü maliyetlerinin artması bekleniyor.” ifadelerine yer verildi.

ABD pazarına giren Türk şirketlerine danışmanlık yapan Turgan Zülfikar yaptığı açıklamada, "Dünya fındık kıtlığının eşiğinde" diyerek "Nutella hayranıysanız, bir sonraki yiyecek alışverişi sırasında stok yapsanız iyi olur” diye konuştu.

PAZAR PAYI BAŞKA ÜLKELERE KAYABİLİR

Haberde fındık pazar payının İtalya ve Gürcistan gibi ülkelere kayabileceği ifade edildi. Öte yandan gazete, Türkiye’deki üreticiler pazar payının İtalya, Gürcistan, ABD ve diğer ülkelere kaymasından kaygılı olduğunu yazdı.