Rusya'da Türk belgeselcilere 'casusluk' gözaltısı

Rusya'da Türk belgeselcilere 'casusluk' gözaltısı
Rusya'da Türk dünyasıyla ilgili belgesel hazırlayan Türk gazeteciler Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

Rusya’daki Türk topluluklarının kültürlerini belgeselleştirmek isteyen Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak, yaşadıkları otelin önünde Rusların ‘Aşırıcılıkla Mücadele’ ekibi tarafından gözaltına alındı. Rusya’ya bağlı Hakasya Cumhuriyeti’nde 16 Aralık Perşembe günü yaşanan olayda, Türk editörlerin eşyalarına el konuldu, tüm verileri silindi ve kendilerine ‘casusluk’ suçlaması yapıldı.

GZT editörleri cuma günü sınır dışı edilmek amacıyla Hakasya’nın başkenti Abakan’daki ‘geri gönderme merkezine’ sevk edildi ve ayrı hücrelere yerleştirildi. GZT editörlerine, ’10 gün gözaltı süresinin sonrasında’ sınır dışı edilecekleri belirtildi. Fakat Kenzhetay ve Karaçak’tan alınan bilgilere göre, Rus makamları 10 günlük sürenin uzaması için süreci ağırdan alıyor.

Daha önce çekim gerçekleştirdikleri Yakutistan ve Altay’da gözaltına alınan Kenzhetay ve Karaçak para cezasına çarptırılarak serbest kalmıştı.