Bloomberg Erdoğan'ın konuşmalarını analiz etti

Bloomberg Erdoğan'ın konuşmalarını analiz etti
ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yaptığı açıklamaları ve duyuruları analiz ederek dikkat çekici yorumda bulundu.

Türk Lirası’ndaki değer kaybı uluslararası meyda kuruluşlarının da birinci gündem maddesi haline geldi.  ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg,  AKP'li  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  yaptığı açıklamaların sıklığını ve her bir açıklamanın süresini inceledi. Bloomberg, birçok analist ve uzmanın da Erdoğan’ın ifadelerini analiz ettiğini açıkladı.

 

“Türk Lirası’nı sarsan yılda Erdoğan, daha önce olduğundan çok daha fazla konuştu” başlığını kullanan Bloomberg'de, “İzlenecek politikaya dair ipucu bulmak için Erdoğan’ın konuşmalarını çalışan ticaretle uğraşanlar 2022’de de haberleri yakından izleyecek gibi gözüküyor. Fakat daha kısa aralıklarla” açıklamasına yer verdi.

Bloomberg'in manşetine göre, “Genellikle Türk Lirası’nı hareketlendiren faiz ve jeopolitik alanlarda konuşmalarının sıklığını artırdı fakat bunların sürelerini azalttı” yorumu yapıldı.

“KONUŞMASINDA DAHA ÇOK TÜRK LİRASI DEDİ”

Ağustos 2014’ten beri 1056 konuşma metninin incelendiği ifade eden Bloomberg, Erdoğan’ın 19 Aralık’a kadar gerçekleştirdiği  217 konuşmada, “Bu konuşmalar sırasında Türk Lirası değer kaybetti” denildiğini aktardı.

2020 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en çok  dolar dediğini söyleyen Bloomberg, Türk Lirası’nın daha fazla kullanılmaya başlandığını ve son çeyrekte de faiz oranları ile ilgili konuşalarının arttığını duyurdu. Öte yandan haberde “Erdoğan’ın açıklamalarının artması onun konuşmalarını birçok TV kanalının canlı vermesiyle ve hatta günde 3 kere bile canlı vermeleriyle öne çıkıyor. Bu da Erdoğan’ın seçmenle daha çok konuşmasını sağlıyor ve aynı zamanda yatırımcılara da sesini duyurabiliyor” ifadesine yer verildi.

“YATIRIM, BÜYÜME, ÜRETİM KELİMELERİ REKOR KIRDI”

Erdoğan’ın son zamanlarda ekonomi politikasını eleştiren muhalefeti de sık sık açıklamalarında gündeme getirdiği aktarıldı. Öte yandan “Konuşmalarında odaklandığı nokta giderek yeni ekonomik modele kayıyor.  2018 yılından beri sıklıkla kullandığı yatırım, üretim, iş gücü, büyüme kelimelerinin de son dönemde daha yoğun kullanıldığı görülüyor. Bu kelimeler bu yıl rekor kırdı” yorumuna yer verildi.