Dünyaca ünlü bankadan Türk lirası tahmini: TL değer kaybetmeye devam edecek

Dünyaca ünlü bankadan Türk lirası tahmini: TL değer kaybetmeye devam edecek
Danimarka merkezli çok uluslu finans kuruluşu Danske Bank, TCMB'nin para politikası adımlarını değerlendirdi. Danske Bank, TL'de değer kaybının devam edeceğini öngördü.

Danimarka merkezli çok uluslu finans kuruluşu Danske Bank,  Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası adımlarının Türk Lirası'na (TL) etkilerini değerlendirdi. Danske Bank, Türkiye'nin uyguladığı para politikasının, düşük reel faizler, zayıflayan global finansal şartlar ve zayıf temel göstergelerin TL’yi daha aşağı çekeceğini öngördü.

Dünya gazetesinin haberine göre Danske Bank, TCMB'nin sınırlı rezervleri nedeniyle yaptığı son müdahalelerin Türk Lirasında değer kaybının önüne geçemediğini belirterek  bu müdahalelerin TL’de değer kaybını durdurmaktan çok Merkez Bankası’nın kredibilitesine zarar verdiğini savundu. 

Danske Bank, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın para politikasında değişiklik olmaması, cari politika duruşunun devam ettirilmesi ve faizlerin gelecek 3-6 ayda değiştirilmemesi halinde yüzde 50 olasılık verdiklerini ifade etti.

Danske Bank, faiz oranlarının düşük kalması ve enflasyonun yükselmeye devam etmesine bağlı olarak negatif reel faizin derinleşeceğini belirterek enflasyonun yüzde 40 seviyesine kadar yükselebileceğini söyledi. Danske, bunun TL’yi ilk çeyrekte daha da zayıflatacağını öngördü.

Öte yandan Danke Bank, uygulanan politikalarda bir dönüşü içeren senaryonun gerçekleşmesi halinde TL’nin istikrar kazanmasına destek vereceğini vurguladı.