Katar’a koyun ihracatı: 'Bayrama kesecek hayvan bulunamayacak'

Katar’a koyun ihracatı: 'Bayrama kesecek hayvan bulunamayacak'
Katar'ın 2.5 milyon adet küçükbaş hayvan aldığını söyleyen Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "Etin kilosu yılbaşında 150 TL’ye çıkacak ve bayramda kesecek hayvan bulunamayacak." dedi.

Dolar kurunun hızla yükselmesiyle ve TL'nin diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle Türk ürünlerine olan talep günden güne artıyor. Fakat bu durum iç piyasaya arz sıkıntısı ve pahalılık olarak geri dönüyor.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur,  Katar'ın 2.5 milyon adet küçükbaş hayvan aldığını ve bununla birlikte arz sıkıntısının başladığını söyledi. İran'ın da sırada olduğunu belirten Yağmur, TL'nin değer kaybetmesiyle yurtıdışından talebin arttığını ve şu anda kuzu etinin 120 TL olduğunu, yeni yılda da 150 TL'yi bulacağını söyledi.

Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle küçükbaş hayvan yetişmediğini belirten Yağmur, böyle giderse Kurban Bayramı'na kesecek hayvan bulunamayacağını ifade etti.

REKABET EDİLEMİYOR

Sektörün zor bir durumdan geçtiğini kaydeden Yağmur, devletin duruma müdahale etmesini istediklerini anlattı. Vergi konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Yağmur, "Etin kasaba girişi yüzde 1. Satışta ise yüzde 8 vergi veriyoruz. Ben isterim ki eti 50 TL'ye satayım. Ama özel ve kamu market zincirleriyle de mücadele ediyoruz” diye konuştu.