İSKİ'den şebeke suyu açıklaması: Rahatlıkla içilebilir

İSKİ'den şebeke suyu açıklaması: Rahatlıkla içilebilir
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Raif Mermutlu, İstanbul'da musluktan akan şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini söyledi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Raif Mermutlu, şebeke suyunun gönül rahatlığı ile içilebileceğini belirtti. Her gün 100 numune alınarak İstanbul'un suyunun test edildiğini söyleyen İSKİ görevlileri, vatandaşların tesisatının temiz olması gerektiğini ifade etti.

15 milyonu geçen nüfusu ile günlük ortalama 3 milyon metreküp su tüketiminin olduğu İstanbul'da musluklardan gelen su, İSKİ'nin su laboratuvarlarında test ediliyor. Bu laboratuvarlarda, musluklardan gelen suyun kalitesinin izlenmesinin haricinde; ham su kaynaklarındaki su kalitesi mikrobiyolojik bakımdan gözlemleniyor. İSKİ laboratuvarında ağır metallerden toksinlere, mikrobiyolojik analizlerden suyun tadına, kokusuna ve kirletici parametrelere dek birçok analiz yapılabildiği belirtildi.

"BÜTÜN PARAMETRELERE UYGUN"

Yılda yaklaşık 25 bin numunede 96 farklı parametrede 300 bin analizin gerçekleştirildiğini söyleyen Raif Mermutlu şebeke suyunu içerek vatandaşların suyu gönül rahatlığı ile içebileceğini söyledi. Mermutlu depolardaki ve tesisatlardaki bakımların yapılması gerektiğini söyleyerek, "Biz kamu kurumu olarak içilebilir nitelikte suyu üretmekle yükümlüyüz. Bizim suyumuz bütün parametrelere uygun. Suyun içerisindeki kirleticileri çok hassas bir şekilde ölçüyoruz.

Eğer vatandaşımızın deposu 6 ayda bir düzenli yıkanıyorsa, tesisatları yeniyse bizim suyumuzu rahatlıkla içebilirler. Eğer depolar kirliyse bu durumda bakteri üremesi oluyor, tat kokuda değişimler oluyor, çamur birikmesi oluyor. Tesisatlar eğer eski kurşun borularsa onun içerisinde de pas oluşuyor. Bundan dolayı vatandaş içmeyi tercih etmiyor. Biz şebekedeki kontrolleri sürekli yapıyoruz ama vatandaşta kendisine düşen taraftaki yükümlülüklerini yerine getirirse suyu rahatlıkla içebilir" dedi. Mermutlu, daha sonra çeşmeden akan suyu bardak ile içti.