Şili'nin yeni Devlet Başkanı solcu siyasetçi Gabriel Boric oldu

Şili'nin yeni Devlet Başkanı solcu siyasetçi Gabriel Boric oldu
Şili'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçimini, aşırı sağcı rakibini geride bırakarak 35 yaşındaki solcu aday Gabriel Boric oldu.

Şili'de solcu Gabriel Boric, aşırı sağcı rakibini geçerek 35 yaşında ülkede seçilen en genç devlet başkanı oldu. 

Şili Seçim Servisi verilerine göre, oyların yüzde 99,9'u sayıldı ve "İtibarı Destekliyorum" ittifakının adayı solcu siyasetçi Gabriel Boric yüzde 55,87, Cumhuriyetçi Partinin sağcı adayı Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldı.

"BÜYÜK DAVANIN KÜÇÜK HİZMETKARLARIYIZ"

Seçimi kaybeden Cumhuriyetçi Partinin sağcı adayı Jose Antonio Kast, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Boric'i tebrik ettiğini duyurdu. Kendisine oy verenlere teşekkür eden Kast, "Hepimiz Şili gibi büyük bir davanın sadece küçük hizmetkarlarıyız. Bu dava, hepimizi her birimizi çağırıyor." dedi. 

Solcu başkan Boric'in seçimi kazanmasına ilişkin konuşan Kast, ""Tüm saygımızı hak ediyor, gayet iyi kazandı. Birçok Şilili ona güvendi ve çok iyi bir hükümet kurmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Birlik çağrısı yapan Kast," Elimizden geldiğince, meşru farklılıklarımızla ülkeye katkı sağlamak istiyoruz." diye konuştu. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da seçimi kazanan Boric'i tebrik etti.

Öte yandan Şili'de 2012 yılında oy kullanmanın zorunlu olmaktan çıkarılmasının sonra bu seçimde, yüzde 55,6 ile en yüksek katılım kaydedildi.