Metaverse'te cinsel saldırı vakası: "Elle taciz" nedeniyle soruşturma açıldı

Metaverse'te cinsel saldırı vakası: "Elle taciz" nedeniyle soruşturma açıldı
Facebook'un çatı şirketi olan Meta'nın Metaverse için hazırlanan sanal dünyası Horizon Worlds'da cinsel saldırı vakası meydana geldi. Meta, olayın üzerine iç soruşturma başlattı.

Meta'nın Metaverse için hazırladığı, Quest gözlükleriyle erişilebilen Horizon Worlds isimli sanal dünyada bir cinsel saldırı vakası meydana geldi.

2019 yılında kullanıcılarla buluşan Horizon Worlds'ün, beta sürümünde yer alan ve adı açıklanmayan bir kadın, 26 Kasım'da tacize uğradığını söyledi. Uğradığı tacizi Facebook'taki Horizon Worlds grubunda anlatan kadın, "Normal internette cinsel tacizin şakası yok. Ancak VR'da olmak, olayı daha yoğun hale getiriyor." dedi. Mağdur kadın, "Dün sadece elle tacize uğramadım. Bu davranışı destekleyenler de vardı. Yaşananlar, beni Plaza'da (kullanıcıların oluşturduğu dünyalara ve oyunlara girmek için kullanılan toplanma yeri) yalnız hissettirdi." ifadelerini kullandıç

Alınan bilgiye göre, Meta paylaşımın ardından bir iç soruşturma başlattı. Soruşturmanın sonucunda kullanıcının tacizi önlemek için tasarlanan bir güvenlik özelliğini etkinleştirmediği belirtildi.

"KESİNLİKLE TALİHSİZLİK"

Meta'da Horizon Worlds başkan yardımcısı olan Vivek Sharma, yaşananların Safe Zone (Güvenli Bölge) adlı özelliği "kolay ve erişilebilir" hale getirmeye yarayacağını söyleyerek, yaşanan olayı "kesinlikle talihsizlik" olarak yorumladı. Öte yandan Meta sözcüsü Kristina Milian da Safe Zone (Güvenli Bölge) gibi özelliklerin  nasıl kullanıldığını anlamak ve kullanıcıların sorunlarını kolay bir şekilde iletmesini sağlamak için platformu geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

"SANAL DÜNYADA TACİZİN NORMALDEN FARKI YOK"

Taciz hakkında açıklama yapan uzmanlar, sanal dünyadaki tacizin normalden hiçbir farkı olmadığını söyledi.  Çevrimiçi taciz üzerine çalışan akademisyen Kahterine Cross, sanal  platformlarda insanların fiziksel bir alanda olduğunu ve bedensel aktivitelerin üç boyutlu bir ortamda gerçekleştiğini düşünmesini sağlamak için geliştiriliyor diyerek, yaşanan tacizlerin çok tehlikeli olduğuna inandığını dile getirdi.