Asgari ücrette büyük kayıp! 300 doların altında kalacak

Asgari ücrette büyük kayıp! 300 doların altında kalacak
Türkiye asgari ücrete kilitlenmişken yapılacak büyük zamma rağmen vatandaşın alım gücü düşmeye devam ediyor. Açıklanacak asgari ücretin 300 doları geçmeyeceği düşünülüyor.

Asgari ücret ile ortalama ücretin hemen hemen eşitlendiği Türkiye'de, ekonomi yönetimi alım gücünü dengelemek amacıyla yüksek bir artış sağlamaya uğraşıyor. Komisyon toplantısının bu hafta içerisinde gerçekleştirilerek yeni ücretin belirlenmesi beklentisi yanında, 4 bin TL civarında net ele geçen ücretin oluşmasına çalışıldığı belirtiliyor.

Fakat bu tutar da asgari ücreti 300 doların üstüne çıkaramayacak.

Dünya gazetesinden Mehmet Kaya'nın haberine göre 2000'li senelerin başında Türkiye’de göreli kur istikrarı sebebiyle asgari ücret 400 dolar sınırına gelmişti fakat son senelerde 300 doların altında seyrine devam ediyor.

ŞİLİ'DEN DAHA DÜŞÜK

OECD verilerine göre, en düşük aylık asgari ücretler sırasıyla, 124,26 dolar ile Meksika, 277,17 dolar ile Kolombiya, 331,69 dolar ile Türkiye, 400,2 dolar ile Şili ve 431,14 dolar ile Letonya’da veriliyor. OECD aritmetik ortalaması ise 1.190 dolar civarında bulunuyor. Öte taraftan nüfusu ve işgücü fazla olan ülkelerden Almanya, Japonya, İspanya, Birleşik Krallık, Fransa gibi ülkelerde de asgari ücret aylık 1200 doların üstünde bulunuyor.

Türkiye’de son dönemde göreli olarak yüksek oranlı artışlara rağmen karşılık cinsinden seviye düşük kalmış ve asgari ücretle çalışan kişi sayısının yükselmesi sebebiyle asgari ücret ortalama ücrete yaklaşmıştı.

Bu sene de yüzde 40’ların üstünde bir artış beklentisi hakim oldu fakat ücret gene de ABD Doları cinsinden 300 doların altında olacak. Türkiye’deki ücret seviyesinin yabancı doğrudan yatırımları artırma veya başta Avrupa olmak üzere Türkiye’nin ihracat pazarlarında rekabet avantajı tesis etme doğrultusunda bir politika eseri olarak düşük tutulduğu eleştirileri gerçekleştiriliyor.