Flört uygulaması Grindr'a milyonluk ceza

Flört uygulaması Grindr'a milyonluk ceza
Norveç'te LGBTİ bireylere yönelik flört uygulaması Grindr'a, kullanıcılarının rızası olmadan kişisel verilerini paylaşması ve saklaması nedeniyle Veri Koruma Tüzüğü’ne aykırı oluşturduğu gerekçesiyle 6.3 milyon euro para cezası verildi.

Norveç'te LGBTİ bireylere yönelik flört uygulaması olan ve LGBTİ hakları, cinsel sağlık ve müzik paylaşımı konusunda da içeriklere sahip olan Grindr, kullanıcılarının rızası olmadan kişisel verilerini paylaşması ve saklaması nedeniyle Veri Koruma Tüzüğü’ne aykırı oluşturduğu gerekçesiyle 6.3 milyon euro para cezasına çarptırıldı.

2020 yılında Norveç Tüketici Konseyi’nin yapmış olduğu çalışmalara göre Norveç Veri Koruma Otoritesi, dünya çapında milyonlarca aktif kullanıcısı olan ve LGBTİ bireylere yönelik flört uygulaması Grindr'ın, kullanıcılarının hassas içerikli kişisel verilerine eriştiği ve hukuka aykırı olarak işlendiğinin tespiti neticesinde şikayet aldıklarını belirtti.

ABD'li şirket Grindr, söz konusu iddialarla ilgili, şirketin yasal yollara başvurduğunu, söylenenlerin dayanaksız olduğunu belirtti. Öte yandan şirket Grindr tarafından paylaşılan verilere göre, kullanıcıların IP adresleri, GPS konumları, yaşları ve cinsiyetleri gibi ayrıntıları içeriyordu.

Ayrıca uygulamaya verilen ceza, veri paylaşımının LGBTİ ilişkilerin yasak olduğu ülkelerdeki kullanıcıların hayatını tehlikeye atabileceği belirtilerek, bu tür verilerin paylaşılmasının kişinin güvenliğini tehlikeye alabilecek sonuçlar doğurabileceği de belirtildi.