Libya'da mobbingi şikayet eden askerler meslekten atıldı

Libya'da mobbingi şikayet eden askerler meslekten atıldı
Libya'da konuşlu Türk gücünde görev yapan 56 uzman çavuş, komutanlarının kendilerine mobbing uyguladığı gerekçesiyle CİMER'e şikayette bulundu. Şikayet sonrası askerler meslekten atılırken haklarında da soruşturma başlatıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı Libya Görev Grubu Komutanlığı’nda vazife yapan 56 uzman çavuş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na (CİMER) toplu şikayette bulundu.

Komutanlarının kendilerine psikolojik ve fiziksel mobbing yaptığını iddia eden askerler, Libyalı askerlerin çöplerini bile kendilerinin topladığını öne sürdü. Bunun ardından haklarında disiplin soruşturması açılan askerlerin sözleşmeleri feshedildi. Türkiye’ye gelen askerler, daha sonra TSK’dan atıldı. Ayrıca haklarında adli soruşturma da açıldı.

"SİZİ MESLEKTEN ATMAM 5 DAKİKA"

DW Türkçe’den Alican Uludağ'ın haberine göre, CİMER’e gönderilen şikâyet dilekçelerinde askerler yaşadıklarını aktardı. Öne sürülene göre, Yarbay rütbesindeki bir komutan, içtima esnasında askerlere, 'Siz aldığınız parayı hak etmiyorsunuz, bu TSK ne generaller yedi, siz hiçbir şeysiniz. Beni istediğiniz yere şikâyet edebilirsiniz, 9 sene Hukuk Şube'de çalıştım. Sizi meslekten atmam 5 dakika. Dışarıda sizin yerinizde olmak isteyen binlerce kişi var' diyerek meslekten atmakla tehdit etti. Üsteğmen rütbesindeki bölük komutanı ise, 'Size burayı dar etmezsem bu rütbeyi sökerim, size burada kan kusturacağım, sizi sahilde carettalar gibi süründüreceğim' dedi.

Hastayken dahi kendilerine spor yaptırıldığını iddia eden uzman çavuşlar, komutanlarının kendilerine Libyalı askerlerin çöplerini toplattığını da söyledi. Şikâyet dilekçesinde, Libyalı askerlerin kendilerine bu esnada küçümseyici ve alaycı gözlerle baktığını kaydeden askerler, 'Bu durum temsil ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ayaklar altına almaktır' ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELERİ FESHEDİLDİ

Askerlerin şikâyet dilekçeleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na sevk edildi. Komutanları hakkında soruşturma açılacağını düşünen askerler, tersi bir durumla karşı karşıya kaldı. Askerlerin Libya’da görevlendirilmeleri emri sonlandırıldı, 56 uzman çavuş Türkiye'ye geri geldi. Haklarında idari soruşturma açılan askerlerin hepsinin sözleşmeleri 9 Aralık’ta feshedildi.

İdari tahkikat raporunda, askerler 'koordineli ve işbirliği içiden aynı metni kullanarak, CİMER’e şikayette bulunmak, amirlerini sindirmeye dönük tutum ve davranışlar göstermek, birlik içerisinde disiplini bozmak ve askeri atmosferin oluşmasını engellemekle' itham edildiler. Raporda, askerlerin hatalı oldukları belirtilerek, tazminatlarının da verilmeyeceği ifade edildi.

Öte taraftan askerler hakkında Milli Savunma Bakanlığı’nın izni ardından Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet etmekten adli soruşturma da başlatıldı. Beraber şikâyette bulunmakla suçlanan askerler üç seneye dek hapis talebiyle soruşturulacak.