Antalya Limanı 2047'ye kadar Katarlılara veriliyor

Antalya Limanı 2047'ye kadar Katarlılara veriliyor
Torba kanuna eklenen bir maddeyle Katarlıların 2047'ye kadar Antalya Limanı'nı işletmesinin önü açılacak.

Hükümet daha önce geri çektiği “Katarlıların Antalya Limanı’nı 2047 yılına kadar işletebilmelerine olanak sağlayan” maddeyi tekrar “torba teklife” dahil etti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın aktardığına göre, AK Parti'nin Meclis’e sunduğu “torba teklife” göre, özelleştirilen Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ ile TCDD’ye ait limanların 30, 36 ve 39 sene olan sözleşme süreleri 49 seneye tamamlanacak. Bunun için bu limanları alan şirketler Özelleştirme İdaresi, TDİ ve TCDD’ye açtıkları davaları geri çekecekler. Ayrıca şirketler ile ek sözleşme imzalanacak. Fakat yeni bir ihale gerçekleştirilmeyecek. Ek sözleşme bedelinin belirlenmesinde Sermaye Piyasası Yasası’na göre değerleme yapmaya yetkisi olan en az iki kuruluş danışman olarak atanacak.

2047'YE KADAR KATARLILAR İŞLETECEK

Bu çerçevede Tekirdağ, Hopa, Giresun, Ordu, Sinop, Rize, Antalya, Marmaris, Alanya, Çeşme, Kuşadası, Trabzon, Dikili, Mersin, İskenderun, Derince, Samsun ve Bandırma’da toplam 18 liman yer alıyor. Bu limanlardan Antalya Limanı’nı 140 milyon dolar karşılığında Katarlı QTerminals şirketi almıştı. Liman 2028 senesine dek Katarlı şirket tarafından işletilecekti. Şimdi kanun ile bu süre 19 sene daha uzatılmış olacak. Bu şekilde şirket 2047 senesine dek bu limanı işletebilecek.

Öte taraftan teklifle ayrıca 2022 sonuna kadar özelleştirilmesi öngörülen TEİAŞ’a “mülk aktarımı” da yapılıyor. Tapuda kapatılan Etibank ile Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) ait olan bazıları denize sıfır mülkler ve tesisler ücretsiz olarak TEİAŞ ve TEDAŞ’a verilecek. TEİAŞ “mülk yüklemesi” ardından özelleştirilecek.