AİHM kararını açıkladı! Türkiye Nazlı Ilıcak'a tazminat ödeyecek

AİHM kararını açıkladı! Türkiye Nazlı Ilıcak'a tazminat ödeyecek
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gazeteci Nazlı Ilıcak hakkında hak ihlali kararı verdi. Türkiye, Nazlı Ilıcak'a 16 bin euro tazminat ödeyecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), darbe kalkışması ardından gözaltına alınan Nazlı Ilıcak tarafından 19 Aralık 2016 tarihinde açılan davayla alakalı kararını bugün Strasbourg'da duyurdu. Mahkeme, Ilıcak'ın terör örgütü üyesi olduğuna ya da hükümeti devirmeye çalıştığına yönelik somut kanıtların olmadığı neticesine vardı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre AİHM'nin gerekçeli kararında, "Hükümetin, Ilıcak'ın bazı medya organlarındaki gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya üzerinden mesajları aracılığıyla darbe girişiminin olası faillerinin kimliklerini sorgulamasını bir terör örgütü ile ilişkilendirmeye dayalı mantık kabul edilemez" kanısına yer verildi. Bu tespitten yola çıkan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) emniyet ve güvenlik hakkıyla alakalı 5'inci maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI BULUNDU

AİHM, Ilıcak'ın gözaltına alınması, hakkında geçici tutukluluk ve yargılanışının gazetecilik faaliyetlerine dayalı olmasını da AİHS'nin ifade özgürlüğüyle alakalı maddesine aykırı buldu.

AİHM kararı gereği Türkiye, Ilıcak'a 16 bin euro manevi tazminat verecek.

Ilıcak, 26 Temmuz 2016 tarihinde, "hükümeti devirmek, terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütü propagandası" şüphesi temelinde Bodrum'da yakalanmıştı. İstanbul'da sevk edildiği mahkeme tarafından 22 Eylül 2016 tarihinde hakkında geçici tutukluluk kararı çıkartılan Ilıcak'ın bu kararlara mahkemeler önünde yaptığı itirazlar kabul edilmemişti.

Ilıcak bu sonuç ardından 'emniyet ve ifade özgürlüklerinin ihlali' temelinde 14 Kasım 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuru yapmıştı. Ilıcak hakkındaki geçici tutukluluk kararı, adli kontrol koşuluyla serbest bırakıldığı 4 Kasım 2019 tarihine dek uzatılmıştı. Ilıcak hakkındaki yargı süreci hâlen sürüyor.