Bankaların Hazine vurgunu! Sıfır riskle milyonlar kazanıyorlar

Bankaların Hazine vurgunu! Sıfır riskle milyonlar kazanıyorlar
Gazeteci Alaattin Aktaş, bankaların Merkez Bankası'ndan yüzde 15 faizle kredi alıp, bu parayı Hazine'ye yüzde 22.7 faizle borç olarak verdiğini yazdı.

Dünya Gazetesi’nden Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde çok çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Aktaş, Merkez Bankası’nın bankaları yüzde 15 faiz vererek fonladığını söyleyip, “Zaten Merkez Bankası'nın politika faizinin düşürülmesindeki amaç da bu; bankalar ucuz kaynak kullanacak ve tabii ki bankalar da bu ucuzluğu kullandırdıkları kredilere yansıtacak.” dedi.

Olması gerekeni bu olduğunu fakat işlerin biraz karıştığını belirten Aktaş, “Önce şunu kabul etmek gerek. Merkez Bankası’ndan yüzde 15 faizle kaynak kullanan, mevduata ödediği faizi de Merkez Bankası faizindeki gerilemeye paralel olarak aşağı çeken bankaların kredi faizlerini ne yönde belirleyecekleri tabii ki kendi inisiyatifl erinde.” dedi.

Bir banka düşünün diye söze başlayan Aktaş, “Size yüzde 15 faizle kredi kullandırıyor. Kısa vadeli ama vade dolunca gidip yeni kredi alabiliyorsunuz, bankada sonsuz krediniz var. Aynı bankanın bir başka şubesi ise getirdiğiniz mevduata yüzde 22.70 faiz veriyor. Bu banka Ankara’da. Ulus’taki şube yüzde 15 faizle kredi açıyor, Eskişehir yolundaki şube ise mevduatınıza yüzde 22.70 faiz uyguluyor." diye yazdı. Aktaş, Ulus’taki şube’nin Merkez Bankası olduğunu Eskişehir yolundaki şubenin ise Hazine olduğunu kaydetti.

YÜZDE 15 FAİZLE ALIP YÜZDE 22 FAİZLE YATIRIYORLAR

Yazar Aktaş, Merkez Bankası’nın bankalara yüzde 15 faizle para verdiğini Bankaların da bu parayı alıp Hazine’ye önceki gün yapılan ihalede olduğu gibi yüzde 22.70 faizle borç verdiğini söyledi.

Merkez Bankası’nın bankalara verdiği tutarla Hazine’nin borçlanma tutarının aynı olmadığını belirten Aktaş, “Ama Merkez Bankası hem swapın TL bacağının faizini, hem TL cinsi fonlamadaki faizi yüzde 15 düzeyinde uyguluyor, önemli olan bu.” dedi.

Merkez Bankası’ndan alınan kaynağın tamamının Hazine’ye borç verilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Aktaş, “Ama mekanizma şahane!” dedi.

Merkez Bankası'nın politika faizini indirmeyi sürdüreceğini aktaran Aktaş, “ Cumhurbaşkanı Erdoğan fikir değiştirmediği sürece politika faizi bu ay da aşağı çekilecek. Faiz muhtemelen yüzde 14’e indirilecek.” dedi.

Bunun neticesinde de Merkez Bankası’nın fonlama maliyeti aşağı düşerken Hazine’nin borçlanma faizinin artacağını söyleyen Aktaş, “İki oran arasında 7.70 puan düzeyinde oluşan fark daha da açılacak.” dedi.