5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü: "2021, tarihe not düşülecek bir yıl"

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü: "2021, tarihe not düşülecek bir yıl"
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde, kadın hakları savunucuları, "Kadınlar için, 2021 yılı geçmiş yıllara oranla akıllardan hiç çıkmayacak ve tarihe not düşülecek bir yıl." dedi.

5 Aralık 1934 yılında, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türkiye'li kadınlar seçme ve seçilme hakkı elde etti. Dünya Kadın Hakları Günü her yıl 5 Aralık’ta kutlanıyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ülkemizde artan kadın cinayetleri konusunu ve 2021 yılında Türkiye'de 'kadın hakları' konusunu değerlendirdi.

Güllü, 2021 yılının geçmiş yıllara oranla akıllardan hiç çıkmayacak ve tarihe not düşülecek bir yıl olduğunu belirtererek, "2021, 20 Mart gecesi Resmi Gazete'den Cumhurbaşkanı imzası ile Avrupa Konseyi Kadınlara Karşı Her Türlü Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi'nin yani İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararının alınmış olduğu bir yıldır’’ dedi.

Gazeteci Didem Mercan'ın sorularını yanıtlayan Güllü, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'inden çekilmesini, kadınların yaşam haklarının ihlaline yönelik unutulmayacak bir adım olarak yorumladı. İstanbul Sözleşmesi'nden çekildikten sonra, 226 kadının ekim sonu itibariyle katledildiğini dile getiren Federasyonu Başkanı Canan Güllü, "Biz kadınlar için 2021 yılı bu anlamda karnesi zayıf olan bir yıl oldu." dedi.

İktidarın kendi döneminde yaptığı İstanbul Sözleşmesiniğ, siyasi ikbal uğruna yürürlükten kaldırmasını hukuksuzca ortaya koyduğunu söyleyen Güllü, 2021 yılının Türkiye'li kadınlar için akıldan çıkmayacak bir yıl olarak yorumladı. Güllü, "Şiddete, taciz, tecavüz ve istismara daha fazla maruz kaldığımız  ve istihdamda azalarak yoksulluğa terk edildiğimiz, uygulanmayan yasal mevzuatlarla devlet güvencesinden mahrum kaldığımız yıl olarak anılacak." diye konuştu. (gazete duvar)