Kocaeli'de sahte peygambere hapis cezası

Kocaeli'de sahte peygambere hapis cezası
Kocaeli'de kendisinin peygamber olduğunu iddia eden ve vatandaşlardan cennet karşılığında para toplayan Şaban Özdil, 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'dini inanç ve duyguların istismar edilmesi ile dolandırıcılık' yapıldığı şikayetinin ardından, ‘Rafet Efendi’ olarak tanınan Şaban Özdil ile alakalı 2019 senesinde soruşturma açıldı.

‘Peygamber’ olduğunu öne süren Şaban Özdil’in, aldattığı kişilere yazlık, ev, otomobil ve ziynet eşyaları karşılığında cennet vaadettiği tespit edildi.

Hac ibadetini reddettiği, kendisine inananlara namaz kılmalarına gerek olmadığını söylediği iddia edilen Şaban Özdil’in kendisiyle görüşmeyi talep edenlerden ise 'yüz görümlüğü' olarak para aldığı öne sürüldü.

CEHENNEMLE KORKUTUP PARA ALDI

Özdil’in ayrıca kendisine para vermek istemeyenleri cehennem azabı ile korkutarak, bağış yapmaya zorladığı iddianamede yer alıyor.

Toplam 10 müşteki ve 26 mağdurun belirlendiği dosya çerçevesinde, 2019 yılının Ekim ayında yapılan operasyonda gözaltına alınarak adliyeye gönderilen Şaban Özdil ile beraber 9 kişi tutuklandı, 6 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında başlatılan dava sürecinde sanıkların hepsi tahliye edildi. Davanın bugün görülen karar duruşmasına tutuksuz sanıklar Yaşar Sarı ve Abdulkerim Yılmaz ile avukatlar katıldı.

Sanıklardan Şaban Özdil hakkında, üzerine atılı suçun sanık tarafından işlendiğinin kesin olmaması sebebiyle 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' suçundan beraatine karar verildi.

Sanıklar Abdulkerim Yılmaz, Yaşar Durmaz, Yaşar Sarı, Burhan Şentürk, Enes Şevli, Ramazan Durmaz ve Tayfun Buğra Satılmış'ın da aynı sebeple 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' suçundan, Mesut Gül, Metin Yüksel, Mustafa Özdil, Serdar Seyhan, Yasin Yıldırım ve Betül Şevli ise 'Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan beraat etti.

PEYGAMBER OLDUĞUNU İDDİA ETTİĞİ İÇİN CEZA VERİLDİ

Şaban Özdil'e 'Peygamber' olduğunu öne sürmesi nedeniyle "Genel olarak tarikatlarla şeyhlik, dervişlik, müridlik, dedelik, seyyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik gibi unvan ve sıfatların kullanımı ile bu unvan ve sıfatları ait hizmette bulunması yasaktır" maddesinden hareketle 7 ay 15 gün ve 3 bin TL adli para cezası, müştekiler F.P. ve İ.P.'ye karşı nitelikli dolandırıcılık suçundan 2,5 hapis ve 16 bin 660 TL adli para cezası olmak üzere toplam 3 sene 1 ay 15 gün hapis ve 19 bin 660 TL adli para cezası verildi.

Müştekiler F.P. ve İ.P.'nin nitelikli olarak dolandırılması suçuna karıştıkları tespit edilen sanıklar Abdulkerim Yılmaz, Yaşar Durmaz ve Yaşar Sarı'ya ise bu suçtan hareketle 2'şer sene 1'er ay hapis ve 12 bin 500'er TL adli para cezası verildi.