Fatih Tezcan'a Atatürk'e hakaretten hapis cezası

Fatih Tezcan'a Atatürk'e hakaretten hapis cezası
Gazeteci Fatih Tezcan, Atatürk için söylediği "İngiliz’e hilafeti satan Yahudi" sözleri nedeniyle 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tezcan'ın cezası 'suça yatkın kişiliği' olduğu gerekçesiyle ertelenmedi.

Hükümete yakınlığı ile tanınan gazeteci Fatih Tezcan, Atatürk’e yönelik “İngiliz’e hilafeti satan Yahudi” paylaşımı sebebiyle 'Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret' suçlamasıyla 1.5 sene hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Tezcan’ın 'sabıkalı geçmişi, tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmaması, suça yatkın kişiliği' gibi nedenlerle cezayı ertelemedi.

Tezcan, 14 Temmuz 2016’da, sosyal medya sayfasından yaptığı “‘Araplar bizi sattı’ diyen kardeşim, hadi onlar bir kez İngiliz’e uydu, sen aynı İngiliz’e hilafeti satan Yahudi’ye ‘Ulu Önderim’ diyorsun ya” paylaşımı sebebiyle tepki toplamıştı. Tezcan’ın bu paylaşımı mahkemeye taşınmıştı. Savunma yapan Tezcan, 'mesleğinin gazetecilik, yazarlık olduğunu' söylerken paylaşımın kendisine ait olduğunu itiraf etti. Tezcan, “kendisinden şikâyetçi olan kişilerin, işlerine gelen kısmı kesip algı oluşturmaya çalıştığını” öne sürdü. Davada karar açıklandı.

1.5 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın aktardığına göre Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi, Tezcan’ın, “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret ettiğini, paylaşımın ifade hürriyetinin ve eleştiri haklarının da ötesinde açıkça suç teşkil ettiğini ve hakaret suçunun maddi ve manevi unsurlarının oluştuğunu” ifade ederek 1.5 sene hapis cezasına çarptırdı

Tezcan’ın, 'Sabıkalı geçmişi, suçtan önceki ve sonraki davranışları, yeniden suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmaması' sebebiyle cezada indirim yapılmazken '1 sayfa dolusu sabıkasının bulunması ve suça yatkın kişiliği' sebebiyle hükmün açıklanması geri bırakılmadı ve hapis cezası ertelenmedi.

CEZAEVİNE GİRMEYECEK

İstinafın da onaylaması ile beraber ceza kesinleşti. Fakat, cezanın 3 senenin altında olması sebebiyle Tezcan’ın cezaevine girmesi beklenmiyor.

Avukat Doğan Erkan, kararla alakalı olarak, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Yasa’nın özel bir yasa olduğuna dikkat çekerek, “Atatürk aleyhine işlenen suçlarda, sanık lehine bir iyi hal uygulaması olan denetimli serbestlik imkânından faydalanılmamalı çünkü bu kanun, özel bir kanun. Sanık, bu suçu, bu kanunu bilerek işlemiştir. İnfaz kanununa göre hapis cezası olarak infaz edilmeli” dedi.