Macron sessiz sedasız Fransa bayrağını değiştirdi

Macron sessiz sedasız Fransa bayrağını değiştirdi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin bayrağını değiştirdi. Yeni değişiklikle bayraktaki mavi renk yerini laciverte bıraktı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 'Fransa'nın derin sembollerine müdahale' nedeniyle tepki göreceğinden endişe duyarak açıklama yapmasa da, ülke bayrağının üç renginden birinin geçtiğimiz seneden bu yana geçirdiği ton değişimi ülkede gündem oldu.

Sputnik'in haberine göre, Fransız bayrağı kırmızı-beyaz-mavi renklerde kalmakla beraber parlak mavinin yerini koyu lacivert aldı. Danışmanlarıyla 13 Temmuz 2020'de bu kararı veren Macron'un ilkin bir sene önce Elysee Sarayı'nda yaptığı bir basın toplantısında yeni bayrak herkes için görünür duruma geldi. Ve artık başka hükümet binalarında da sergilenir oldu.

Değişimi gündeme getiren Fransız radyosu Europe 1'e göre koyu lacivert isteği, Macron'un danışmanları ve Elysee Sarayı'nda bulunan donanma çalışanlarından geldi. Europe 1 Siyaset Editörü Louis de Raguenel, esas nedenin, monarşinin devrilip ilk Cumhuriyet'in kurulmasının sonrasında 1794 bayrağında kullanılan tona daha çok benzemesi ve bu açıdan daha devrimci bulunması olduğunu kaydetti. Haberde "Açıkçası çok siyasi olduğu aşikar: Fransız devriminin bir simgesine yeniden bağlanılıyor" denildi.