Belarus-AB krizinde Türkiye'den dikkat çeken hamle

Belarus-AB krizinde Türkiye'den dikkat çeken hamle
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Belarus ile Avrupa Birliği (AB) arasında yaşanan gerilimin ardından, Türkiye'den Belarus'a gitmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satılmayacağını açıkladı.

Türkiye, Belarus ve Avrupa Birliği (AB) arasında meydana gelen sığınmacı gerilimi ile ilgili dikkat çeken bir karar aldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Belarus'a gitmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması için karar alındığını açıkladı.

Açıklamada, "Avrupa Birliği ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa bağlı olarak Ülkemiz havaalanlarından Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırılmıştır" denildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, söz konusu uygulamanun ikinci bir emre dek yürürlükte olacağını bildirdi.

Belarus devletine bağlı havayolu firması Belavia da Türk makamlarının isteğinin ardından artık Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının Türkiye'den Belarus'a gitmesine izin vermeyeceğini duyurdu.

AB'DEN TEŞEKKÜR GELDİ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, duyurulan kararın sonrasında resmi Twitter sayfasından yayınladığı mesajda, Türk makamları ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne "destek ve işbirliğinden" dolayı teşekkür etti.

BELARUS İLE AB ARASINDA NE YAŞANDI?

Sınırın Belarus tarafında bekleyen binlerce insanın Polonya'ya geçerek Avrupa Birliği (AB) topraklarına girmeye kalkışması, Brüksel ile Minsk arasındaki tansiyonu artırmıştı.

AB, Belarus'u dünyanın farklı savaş yerlerinden kaçan insanları Polonya sınırını geçmeleri için teşvik etmekle itham ediliyor.

AB'nin Belarus'taki muhaliflere dönük sert tutum sebebiyle bu ülkeye yaptırım uygulamasından dolayı Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun da misilleme yapmak için sığınmacıları kullandığını iddia eden Brüksel, Minsk'e karşı yeni yaptırımlar uygulayabileceğini kaydetmişti. AB, söz konusu yaptırımların Belarus'a sığınmacı götüren havayolu firmalarını da kapsayacağını belirtmişti.