Samuray kılıcı 'hediye' olarak satılabiliyormuş

Samuray kılıcı 'hediye' olarak satılabiliyormuş
İstanbul'da Başak Cengiz'in samuray kılıcı ile öldürülmesinin ardından bu tarz saldırı aletlerinin satışı gündeme geldi. Bu tür saldırı aletlerinin satışının yasak olmasına karşın 'hediye' adı altında satış yapıldığı ortaya çıktı.

Mimar Başak Cengiz'in samuray kılıcı ile öldürülmesi ve katil Can Göktuğ Boz'un evinde 15 adet kılıç ele geçirilmesinin sonrasında, bu tür saldırı aletlerinin yasak olmasına karşın ‘hediyelik’ kılıfı altında satıldığı belirlendi.

Hürriyet'in haberine göre; çok bilinen bir satış sitesinde 849 liraya satışı yapılan bir Samuray kılıcının altında, tek vuruşta birden fazla pet şişeyi ikiye böldüğü bir video bulunuyor. Bir başka ilanda ise kılıcın her iki tarafının da itina ile keskinleştirildiğinin yazılı olduğu dikkat çekerken, yaşa veya alıcının kim olduğuna bakılmaksızın ürünler kolayca satılabiliyor.

KANUNEN SATIŞI YASAK

Bu hususla alakalı olarak, hazırlanan 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunu bulunmakta.

Yasada, “Ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması yasaktır” deniliyor.

Yasaya 1979 senesinde eklenen değişiklikle silah adları tek tek sayılarak şu ekleme yapılıyor: “Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak amacıyla özel nitelikteki benzeri aletlerin imalatı, satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır.”

Avukat Oktay Keskin, kılıç ve benzeri bıçakların vahim nitelikte silahlar olduğunu belirtirken, yargılamalarda çakıların dahi vahim özellikte silah sayıldığıyla alakalı onlarca karar olduğunu hatırlattı. Oktay Keskin, kılıç satışını şöyle değerlendiriyor:

“6316 sayılı kanun açık. Bunların imalatı ve satışı yasak. Ancak birçok vahim nitelikte bu ve benzeri silahlar internet üzerinden kolayca satılabiliyor. Yasanın etrafından dolanıp bunlar için hediyelik eşya diyorlar. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Oysa ki polisin yaptığı uygulamalarda üzerinizde çakı bile bulunsa bununla ilgili tutanak tutulur. Tedbir almak şart.”