Cumhurbaşkanlığı'ndan EYT açıklaması: Başka bahara kaldı

Cumhurbaşkanlığı'ndan EYT açıklaması: Başka bahara kaldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, EYT'lilerin umutlarını bitiren açıklamayı yaptı. Oktay yaş şartı yerine gelmeden emekliliğin mümkün olmadığını söyledi.

Enflasyon karşısında 'halkı ezdirmeyeceğini' iddia eden AK Parti, ekonomik önlemler için kolları sıvadı. Hükümetin dar gelirlilere dönük paketinde asgari ücret, 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen emekli olmayı hak eden ancak bunun için yaşı beklemek zorunda olanlar için düzenleme yer alıyor.

Sayısı 6 milyona varan EYT'liler için iktidar kanadından 'kademeli emeklilik' ilk ele alınan hususlardan birisi olurken düzenlemeyi bekleyenlerin yalancı baharına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay son verdi. Oktay mesele ile ilgili sorulan soruya, "Yaş şartı yerine gelmeden emeklilik olmaz" cevabını verdi.

"YAŞ GELMEDEN EMEKLİ OLUNMAZ"

Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 26 Ekim tarihinde gerçekleştirilen 2022 senesi bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a EYT ile alakalı çalışmaların son durumunu sordu. Paylan’ın sorduğu soruya yaklaşık 1 hafta sonra yazılı cevap veren Oktay, yaş şartı yerine gelmeden emekli olunamayacağını kaydetti. Oktay EYT’liler ile alakalı ne tür çalışma yapıldığı sorusuna şöyle cevap verdi:

“Bütün modern sosyal güvenlik sistemlerinde emeklilik için gereken şartlardan biri yaştır ve yaş şartı yerine gelmeden emeklilik hakkı kazanılmaz. Zaten literatürde bu sigorta kolu ‘yaşlılık sigortası’ olarak adlandırılır. Bizde de emeklilik için yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartı vardır ve bu şartların hepsi yerine getirilince emeklilik hakkı kazanılır.”