Asgari ücrete büyük zam! Kulis bilgisi basına sızdı

Asgari ücrete büyük zam! Kulis bilgisi basına sızdı
Yeni yıla haftalar kala asgari ücret zammının ne kadar olacağı da ülke gündemine girmeye başladı. Alınan kulis bilgilerine göre asgari ücretin 3 bin 500 lira civarında olacağı bekleniyor.

Hayat pahalılığı ve ekonominideki kötü gidişat özelinde tartışmalar devam ederken, kulislerde, enflasyon hedeflemesine dikkat çekilerek asgari ücrette minimum yüzde 25 oranında zam yapılacağı yorumları yapılıyor.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre; kulislerde söylenen rakamlar 3 bin 500 ila 3 bin 700 TL arasında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis’te bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında, asgari ücretin tespit komisyonunda belirlendiğine dikkat çekerek “Benim keyfi olarak kalkıp asgari ücret şu kadar olsun, 3 bin lira olsun, 3 bin 500 lira olsun gibi dememin çok anlamı yok, böyle bir yetkim de yok” dedi.

OLMASI GEREKENİN ÇOK ALTINDA

İktidarın yüksek zam beklentisi olarak ortaya koyduğu rakam ise hali hazırda asgari ücretin olması gerekenin çok altında.

Türk-İş’in son araştırmasına göre bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 3 bin 772 TL’ye ulaşmış halde. Enflasyondaki artışla beraber makasın bin liraya ulaşacağına dikkat çekiliyor. Türk-İş, masaya bu hesapla oturacak. Makasın “kısmen değil bütünüyle” ortadan kaldırılmasını isteyecek.

Diğer yandan işveren tarafı ise asgari ücrette yapılacak zama paralel olarak verilecek desteğin de artırılmasını talep ediyor. Şu anda işverenlere işçi başına aylık 75 TL asgari ücret desteği sağlanıyor.