İkiz doktorlardan ilginç deney

İkiz doktorlardan ilginç deney
İngiliz ikiz doktorlar ilginç bir deney yaparak beslenme ve kilo verme ilişkisini çözmeye çalıştı.

İngiliz ikiz doktorlar ilginç bir deney yaparak beslenme ve kilo verme ilişkisini çözmeye çalıştı. İkisinin de doktorluk yapması ve tek yumurta ikizi olmaları araştırmaları için bir avantaj sağlarken, yaşadıkları deneyimin bilimsel anlamda önemli olabileceğini söylüyorlar. İkizlerden biri bir ay karbonhidratı diğeri ise aynı süre içerisinde yağı hayatından çıkarıyor. Peki hangisi daha çok kilo veriyor? İşte sonuç.

Alexander ve Chris Van Tulleken; tek yumurta ikizi doktorlar. Bir dönem farklı ülkelerde yaşadıkları için aralarındaki benzerliğin giderek azaldığını ve bundaki en önemli nedenin kilo problemi olduğunu fark ediyorlar. Tekrar aynı ülkede yaşamaya başladıklarında bu durum onları bir deney yapmaya itiyor. Alexander ve Chris bir ay boyunca beslenme alışkanlıklarını değiştirerek kilo vermekle ilgili önemli bir sonuç elde etmek istiyor ve biri bir ay boyunca karbonhidratı diğeri ise yağı hayatından çıkararakdeneye başlıyorlar. Peki sizce hangi yöntem daha başarılı oldu?

Doktor olduktan sonra sürekli kilo alıp verdiğini söyleyen Alexander, kardeşi Chris’in genellikle kilosunu koruduğunu belirtirken“Ben resmen onun şişko bir versiyonu gibiydim. Sağlıklı olsam böyle görünürdüm diye düşünüyordum.” şeklinde konuşuyor.

Neden Alexander daha fazla kilo alıyor? Alexander aldıkları eğitimdeki eksikliği böylece görmüş oluyor: “Problem şurada: Doktor olmamıza rağmen, ikimiz de kilo verme ve sağlıklı beslenme hakkında çok şey bilmiyorduk. Bu konular genelde tıp okulunun kenarında köşesinde kalıyor. Evet, biyokimyayı anladık, metabolizmayı biliyorduk ve kilolu olmanın sonuçlarından haberdardık. Ama hangi diyetin işe yarayacağını, neyi çok neyi az yememiz gerektiğini bilmiyorduk.”

Alexander bir dönem yaşadığı Amerika’dan İngiltere’ye döndükten sonra da kilolar peşini bırakmıyor, üstelik bu kez Chris de aynı sorunları yaşamaya başlıyor. Alexander, Amerika’dan İngiltere’ye kardeşinin yanına döndükten sonra da hızla kilo alıp vermeyle ilgili sorunlar yaşıyor.30’lu yaşların ortalarına gelen kardeşler, kiloları ne kadar ideale yakın olursa olsun, bel bölgelerindeki yağlanmadan ve vücutlarındaki şekilsizlikten kurtulamıyorlar.

Ve deney başlıyor

Kilo problemine bilimsel bir sonuç elde edebilecekleri bir deneyle açıklama getirmek isteyen Chris ve Alexander, bu süreçte sahip oldukları bilgileri ve tabii ki ikiz olmalarının verdiği avantajı kullanarak bir ay sürecek deneylerine başlıyorlar. Biri karbonhidratı hayatından çıkarıyor diğeri ise yağı…

Alexander bu süreci şöyle anlatıyor:

“Bizim gibi tek yumurta ikizleri, buna benzer deneyler için oldukça kullanışlı çünkü aynı genlere sahibiz. Bu da demek oluyor ki, vücudumuzdaki en ufak değişikliğe hemen hemen aynı şekilde karşılık veriyoruz. Yani olası bir değişiklik, genetik değil diyetle alakalı olacaktı.”

Sadece yağ ve karbonhidrat yok

Diyet süresince ikisi de sadece yağı ve karbonhidratı hayatlarından çıkarıyor ancak diğer her şeyi istedikleri kadar yiyorlar. Alexander hiç karbonhidrat yemezken Chris yağı çok az olan yemekler yiyor.Chris, yağ yaşam için önemli bir besin grubu olduğu için tamamen hayatından çıkaramıyor ancak yemeklerini yüzde 2’ye kadar yağı azaltılmış şekilde tüketiyor. Egzersizler yapan ve benzer hayat tarzlarına sahip olan ikizler, diğer değişkenleri mümkün olduğunca benzer tutmaya çalışıyorlar.