Alerjik nezle astıma çevirebilir

Alerjik nezle astıma çevirebilir
Koza Başkanı Akın İpek'in kendisi gibi aynı soruşturmada aranan kardeşi Cafer Tekin İpek İstanbul'da polis tarafından yakalandığı belirtildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji ve İmmüloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, mevsimsel etkenlere bağlı olarak ilkbahar aylarında alerjik rahatsızlıkların arttığını belirtti.

Alerjik rahatsızlığı olan bireylerin alerjenlerden kaçmasının mümkün olamadığını ifade eden Kokuludağ, "Fanus içinde yaşamak mümkün değil. Polenler rastgele yayılıyor. Hatta evin içine kadar girebiliyor" dedi.Prof. Dr. Ali Kokuludağ, şu bilgileri verdi:


“Toplumun yüzde 15-20'sinde alerjik nezleye rastlıyoruz. Alerjenlere bağlı olarak çıkan burun mukozası iltihabı havada bulunan ev tozu akarı, polen, küf sporları ve hayvan tüylerinden kaynaklanabiliyor. Bahar aylarıyla birlikte alerjik rahatsızlıklar da fazlalaşıyor. Özellikle çim, yabani otlar, zeytin ağacı polenlerinin alerjiye neden olabiliyor. Alerjinin kimi zaman fark edilemeyebilir. Ancak tedavi yapılmaması durumunda astıma neden olabileceği gibi ölümlere yol açabilir.”

Alerji nasıl tedavi edilir?

Alerjinin en etkili tedavisinin "aşı" olduğuna işaret eden Kokuludağ, aşı yapılarak alerji belirtilerinin giderilmesinin amaçladığını söyledi. Kokuludağ, aşıdan sonuç alınabilmesi için kişi üzerinde etkili olan alerjenin saptanması gerektiğini, bunun için de testler yapıldığını belirtti.

Soğuk alerjisine dikkat

Sıcak havada önemsenmesi gereken bir başka alerji türünün de "soğuk hava alerjisi" olabileceğine dikkati çeken Ali Kokuludağ, nadir rastlanan bu alerji türünün toplamda çok bilinmediğini ifade etti.

Soğuk ile temas sonucu ortaya çıkan alerji türünün en önemli belirtilerinin ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve ödeme neden olduğunu söyleyen Kokuludağ, "Soğuk bir rüzgara maruz kalan kişinin yüzünde bu belirtiler ortaya çıkabilir. Soğuk bir şişe tutan kişinin elinde, dondurma yiyen birinin dudağında ödem olabilir" dedi.

Soğuk alerjisinin deniz ve havuzlarda tehlikeli sonuçları olabileceğine dikkati çeken Kokuludağ, şunları söyledi:


"Kişinin tüm vücudu soğuk ile temas ettiğinde ciltte yaygın kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, tansiyon düşmesi ile karşılaşılabilir. Alerjik şok da söz konusu olabilir. Bu durum tehlikeli bir boyuta ulaşabilir. Bu tür rahatsızlıklarda ilk akla gelen soğuk alerjisi olmaz, tanıdaki gecikme de durumu daha tehlikeli hale getirir. Soğuk alerjisinin tanısında öncelikle cilt üzerinde buz testi yapılır ve bazı kan testleri de gerekir."

Alerjisi olan kişinin soğuktan kaçınması gerektiğini vurgulayan Ali Kokuludağ, özellikle soğuk deniz ve havuza girmemesini, şikayetlerin ortaya çıkması durumunda da antihistaminik ilaçların kullanılmasını önerdi.