Fast food osteoporoz yaşını düşürüyor

Fast food osteoporoz yaşını düşürüyor
Fasto food tarzı yemek 'beslenme' sayılmayacağını belirten uzmanlar, bunun kemikteki kalsiyum emilimini azalttığını söylüyor.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneğinin düzenlediği 22. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi, Antalya'nın Serik ilçesinin Belek beldesindeki bir otelde başladı.

5 Kasıma kadar devam edecek kongre çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, kemik erimesinin (osteoporoz) yavaş gelişen bir hastalık olduğunu, genetik yatkınlık ve beslenmenin kemik erimesi üzerinde doğrudan etkisi olduğunu söyledi.

Doral, kemik erimesinin çocuk yaşta oluşmaya başlayan ancak yaşlılık döneminde fark edilen bir hastalık olduğunu belirterek, çocukluk çağındaki fast food beslenmenin de osteoporoz riskini artırdığını kaydetti.

Doral, fast food tarzı yemek yiyen çocukların beslenmediklerini, sadece yemek yediklerini belirterek, ''Kemikte kalsiyum emilimi azaldıkça osteoporoz 12-13 yaşlarından itibaren başlayabiliyor'' dedi.

Çocukluk döneminde yeterli kalsiyumun tüketilmesinin kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım olduğunu belirten Doral, “Çocuğun beslenmesi için besin oranları ayarlanmış maddeler verilmeli. Süt ağırlıklı beslenme önemli'' diye konuştu.