CHP'Lİ CEYLAN, SAVUNMA BAKANI GÜLER'E; MİLLİ TANK PROJESİ ALTAY PROTOTİPLERİNİN BAŞARILI OLMASINA RAĞMEN NEDEN ÜRETİLEMEDİĞİNİ, TANK PALET FABRİKASININ NEDEN SATILDIĞINI SORDU

CHP'Lİ CEYLAN, SAVUNMA BAKANI GÜLER'E; MİLLİ TANK PROJESİ ALTAY PROTOTİPLERİNİN BAŞARILI OLMASINA RAĞMEN NEDEN ÜRETİLEMEDİĞİNİ, TANK PALET FABRİKASININ NEDEN SATILDIĞINI SORDU
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bütçe görüşmelerinde; Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e "HÜRKUŞ ve HÜRJET'in son durumu nedir? Envantere girdiyse kaç adet girmiştir? Milli Muharip Uçağımız KAAN'ın en son TSK'ya tesliminin 2028'e ertelendiğini duyduk. Son durum nedir? Gecikme neden kaynaklanmaktadır? Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'nda son durum nedir? Milli Tank Üretim Projemiz ALTAY Prototipleri çok başarılı olmasına rağmen bir türlü üretilemedi. Ne zaman üretilece

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bütçe görüşmelerinde; Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e "HÜRKUŞ ve HÜRJET'in son durumu nedir? Envantere girdiyse kaç adet girmiştir? Milli Muharip Uçağımız KAAN'ın en son TSK'ya tesliminin 2028'e ertelendiğini duyduk. Son durum nedir? Gecikme neden kaynaklanmaktadır? Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'nda son durum nedir? Milli Tank Üretim Projemiz ALTAY Prototipleri çok başarılı olmasına rağmen bir türlü üretilemedi. Ne zaman üretilecek? Üretilemediği gibi, milletimize ait Tank Palet Fabrikası da elimizden gitti, ortada tank da yok fabrika da yok. Orada son durum nedir" sorularını yöneltti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün MSB 2024 yılı bütçesi görüşülüyor. Komisyonda CHP Grubu adına konuşan Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, özetle şunları söyledi:

"MESLEĞİN DOĞASI GEREĞİ ASKERLERİ ASKERLERİN YARGILAMASI EN DOĞRU OLANIDIR"

"Yapılan düzenlemeyle ordunun başı olması gereken Genelkurmay barış zamanlarında artık kuvvet komutanlıklarına hükmedemez hâle geldi. Kara, Deniz ve Hava Kuvvet Komutanlıkları ayrı ayrı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Bu durum ordu bütünlüğünü direkt tehdit eder bir nitelik almıştır.

2017 Anayasa değişikliğiyle askeri mahkemeler askeri yargı teşkilatının sadece savaş hâlinde faaliyete geçecek şekilde kapatılması ve mevzuatın genel yargıya devredilmesiyle fiilen kapatılmıştır. Mesleğin doğası gereği askerleri askerlerin yargılaması en doğru olanıdır. Askerlikle ilgili suçları bütüncül bir disiplin anlayışıyla değerlendirmek, evrensel hukuk doğrularından ayrılmadan, sivil hayatta karşılanan suçlardan farklı ele almak gerekmektedir.

'Askeri vesayeti kaldırıyoruz' diyerek askeri liseler, harp okulları ve harp akademileri kapatılmış, daha sonra da 'Milli Savunma Üniversitesi' adı altında dünyada örneği olmayan garabet yapılanmayla astsubay meslek yüksekokulları, harp okulları, harp akademileri yeniden açılmıştır. Askerlik bir yaşam biçimidir. Verilen eğitim sadece harp sanatına özgü stratejik, taktik eğitim ve öğretimden değil aynı zamanda ağır silah sistemleri ve mühimmat kullanımını da gerektiren uygulamalı eğitimleri gerektirmektedir.

"GATA NİYE KAPATILMIŞTIR?"

Güçlü bir ordusu olup askeri sağlık sistemi olmayan dünyada bizden başka bir ülke bulunmamaktadır. GATA niye kapatılmıştır? Pire için yorgan yakılmıştır. Askeri tıp başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Çarpışmada yaralanan bir askerimize yapılacak cerrahi müdahale çok zor ve uzmanlık gerektiren bir konudur. Yapılan düzenlemeye kadar, TSK'nın aldığı tedbirlerle askeri hastanelerin yetenek üstünlükleri sayesinde çatışmalarda yaralananların kayıpları dünya ortalamasının çok altında bir rakam olan yüzde 3’tü.

"ELİMİZDEKİ UÇAKLARIN DURUMU HÂLÂ İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLECEK DURUMDA MIDIR?"

Milyonlarca dolar ödeyerek aldığımız S-400'lerin son durumu nedir? Orta Doğu'da savaş tamtamlarının çalındığı bu dönemde kurulmuş, aktive edilmiş, savunma sistemimize dahil edilmiş durumda mıdır yoksa bir depoda çürümeye mi sevk edilmiştir? F-35 programından çıkarılmamızla ilgili son durum nedir? Bu programla ilgili ödediğimiz paranın akıbeti ne olmuştur? 21 yıllık AKP iktidarı boyunca F-16 modernizasyonu dışında tek bir savaş uçağı alınmadığı, envanterimize girmediği doğru mudur? Elimizdeki uçakların durumu hâlâ ihtiyacımızı karşılayabilecek durumda mıdır? İHA ve SİHA'lar konusunda devletle eliyle belli bir şirketin tekeli mi yaratılmak istenmektedir? Bayraktarlara tanınan imkânlar ve pazarlama çabaları TUSAŞ'ın projelerinden ANKA ve AKSUNGUR İHA'larına da tanınmakta mıdır?

"MİLLİ TANK ÜRETİM PROJEMİZ ALTAY PROTOTİPLERİ ÇOK BAŞARILI OLMASINA RAĞMEN BİR TÜRLÜ ÜRETİLEMEDİ. NE ZAMAN ÜRETİLECEK?"

HÜRKUŞ ve HÜRJET'in son durumu nedir? Envantere girdiyse kaç adet girmiştir? Üretim planı nedir? Daha önce 2023 yılında seri üretime başlanacağı açıklanan beşinci nesil Milli Muharip Uçağımız KAAN'ın geç de olsa prototipi üretilerek hangardan çıkmıştır. Uçuş yapmasa da motor testleri yapıldı bildiğimiz kadarıyla, gurur duyuyoruz. En son TSK'ya tesliminin 2028'e ertelendiğini duyduk. Son durum nedir? Gecikme neden kaynaklanmaktadır? Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'nda son durum nedir? Milli Tank Üretim Projemiz ALTAY Prototipleri çok başarılı olmasına rağmen bir türlü üretilemedi. Ne zaman üretilecek? Üretilemediği gibi, milletimize ait Tank Palet Fabrikası da elimizden gitti, ortada tank da yok fabrika da yok. Orada son durum nedir? Katar sermayesi olduğu için Almanların motor vermediği, Güney Kore'nin vermeyi kabul ettiği ama sonra vazgeçtiği, motor ile transmisyon arasındaki sorunun bir türlü giderilemediği doğru mudur?

“HAYRA DAVET VAKFI DİYE BİR VAKFIN RASTLANTIYLA AÇIKLANAMAYACAK KADAR KADROLAŞMASINI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?”

Sayın Bakan, projeleriyle gurur duyduğumuz Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı eliyle başarılı olmasını istediğimiz savunma sanayisinde Hayra Davet Vakfı diye bir vakfın rastlantıyla açıklanamayacak kadar kadrolaşmasını neye bağlıyorsunuz?

Şimdiki Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, önceki Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, MKE AŞ’den sorumlu Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Doktor Selman Nas hep bu vakfın kurucu isimleri arasında yer almaktadır. Bunu nasıl açıklıyorsunuz sayın Bakan, tesadüf bu kadar olur mu?

"AKDENİZ'DEKİ SONDAJ FAALİYETLERİMİZ BİTMİŞ MİDİR?"

Avrupa Birliği (AB) 2023 Türkiye Raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Raporun 78 ve 80'ininci sayfalarında Türkiye tarafından Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait olduğu iddia edilen münhasır ekonomi bölge içerisinde sözde tartışmalı bölgelerde sondaj ve araştırma faaliyeti yapılmadığı, Ege'deki Atina FIR'ına bildirim içeren yani ihlal olarak kabul ettikleri uçuşların veya egemenliği tartışmalı adaların üzerinde uçuş faaliyetlerinin tamamen kesilmesi AB için olumlu hususlar olarak belirtilmektedir. Aynı konuda bir dönemin Yunan Savunma Bakanı Dendias tarafından da Nisan 2023'te gündeme getirilmişti. Bu durum yıllardır basından takip ettiğimiz Ege Denizi'ndeki caydırıcılığımıza katkı sağlayan uçuş faaliyetlerimizin sonlandırıldığı anlamına mı gelmektedir? Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerimiz bitmiş midir?"