MURAT EMİR, 35 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA ÜNİVERSİTELERDE EK KONTENJAN AÇILMASINI ELEŞTİRDİ: “İYİ NİYETLİ GİBİ GÖRÜNSE DE DAHA ÇOK ÇALIŞMIŞ GENÇ BİRİNİN EĞİTİM HAKKININ ELİNDEN ALINMASI KABUL EDİLEMEZ”
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, üniversitelerde 35 yaş üstü kadınlara tanınan kontenjan kapsamında 325 kişinin düşük puanlarla özellikle sağlıkla ilgili bölümlere yerleştiğine dikkat çekerek, “Sınavda barajı kıl payı geçenler hemşirelik, ebelik gibi bölümlerde öğrenim görecek. Aslında 35 yaş üstü kadınların da eğitim hakkına saygı duyuyoruz elbette. Onların da üniversite eğitimi almalarında hiçbir engel olmaması gerekir. Dolayısıyla en başta öylesine, iyi niyetle yapılmış bir şey gibi görünse de nihayetinde çok daha çalışmış, başarılı, hayatın başında, genç birinin eğitim hakkının elinden alınması elbette kabul edilemez” dedi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Emir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle de soru önergesi verdi.
CHP’li Murat Emir, yükseköğretimde 35 yaş üstü kadınlara kontenjan tanınmasından sonra üniversitelerde halk sağlığı açısından kritik öneme sahip bölümlere barajı az bir farkla geçerek düşük puan alanların yerleştirilmesine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Emir, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi:
“Üniversite seçme sınavlarında 35 yaş üstündeki kadınlara kontenjan tanındığı bilgisi Türkiye’de adete bir bomba etkisi yarattı. Çünkü çeşitli bölümlere 35 yaş üstündeki kadınlar çok çok daha düşük puan almalarına rağmen 18-19 yaşındaki gençlerin önüne geçtiler. Ebelik, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi çok kritik acil müdahale alanlarında 35 yaş üstü kadınlara 325 kontenjan ayrılmış olması gerçekten şaşırtıcı. Aslında 35 yaş üstü kadınların da eğitim hakkına saygı duyuyoruz elbette. Onların da üniversite eğitimi almalarında hiçbir engel olmaması gerekir. Her bir kişiye kontenjan tanıdığınızda aslında 18-19 yaşında kat be kat daha fazla puan almış bir gencin eğitim hakkını elinden almış oluyorsunuz. Dolayısıyla en başta öylesine, iyi niyetle yapılmış bir şey gibi görünse de nihayetinde çok daha çalışmış, başarılı, hayatın başında, genç birinin eğitim hakkının elinden alınması elbette kabul edilemez.”
“BURADA BİR PLANSIZLIK VAR. ‘BEN YAPTIM OLDU’ ANLAYIŞI VAR. AKP’NİN BU YANLIŞTAN DÖNMESİNİ UMUT EDİYORUZ”
Burada bir plansızlık var. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı var. AKP’nin bu yanlıştan dönmesini umut ediyoruz. Eğer yaşlı insanlara, kadınlara eğitim hakkı açılacaksa bunun başka yollarla yapılması gerekir. Yoksa birilerinin hakkını alarak bu yolu açmak beklenen faydayı vermez ayrıca da zarar verir. Tabii sağlık alanı çok daha önemli bir alan. Uzun yıllar çalışılması beklenen kritik bir alan. Dolayısıyla burada okuyacak gençlerin çok daha hazırlıklı olması ve yüksek puanlarla girmesi beklenir. Öyle herkese emanet edilecek işler değildir. Dolayısıyla sağlık alanından başlayarak bu yanlış tutumun bir an evvel düzeltilmesini bekliyoruz.”
Emir, önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a da şu soruları yöneltti:
“35 yaş üstü kontenjan uygulaması hangi gerekçelerle başlatılmıştır? 35 yaş üstü kontenjan kapsamında kaç kişi devlet üniversitelerine yerleştirilmiştir? Sağlıkla ilgili bölümlere yönelik yeni bir düzenleme düşünülmekte midir? 2024 yılında düzenlenecek YKS sınavında aynı uygulama devam edecek midir?”