7.7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM 10 İLİ VURDU… ERKAN BAŞ: “İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN ELİNDE BULUNAN ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK ARAÇLAR HEMEN KAMUNUN KULLANIMINA BIRAKILMALIDIR”

7.7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM 10 İLİ VURDU… ERKAN BAŞ: “İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN ELİNDE BULUNAN ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK ARAÇLAR HEMEN KAMUNUN KULLANIMINA BIRAKILMALIDIR”
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, "Tüm kamu kaynakları derhal seferber edilmeli. İnşaat şirketlerinin elinde bulunan arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak araçlar hemen kamunun kullanımına bırakılmalıdır. Özellikle barınma sorunu, soğuk kış günleri çevre illerde sağlam olan tü...

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, "Tüm kamu kaynakları derhal seferber edilmeli. İnşaat şirketlerinin elinde bulunan arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak araçlar hemen kamunun kullanımına bırakılmalıdır. Özellikle barınma sorunu, soğuk kış günleri çevre illerde sağlam olan tüm oteller, sosyal tesisler, yurt ve benzeri binalar, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın kullanımına açılmalıdır. Halkın yaralarını, halkın dayanışması ile saracağız" dedi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde bu sabah saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, 10 ilde etkili oldu. Saat 13.24'te de merkez üssü Elbistan olan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Pazartesi günü saat 23.16’da yapılan son açıklamaya göre depremlerde, 2 bin 316 yurttaşın yaşamını yitirdiği açıklandı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, parti bünyesinde Afet Koordinasyon Merkezi oluşturduklarını, ilk olarak da acil ihtiyaçların belirlenerek deprem bölgelerine yardım gönderildiğini açıkladı. 

TİP Genel Merkezi'nde kurulan Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yapan Baş, "Şimdilik tek önceliğimiz ve görevimiz yaralılarımıza ulaşmak, afetten etkilenen tüm yurttaşlarımız ile dayanışmak. Bu noktada bir çağrı yapmak istiyorum. Bir dayanışma ancak örgütlü olduğunda etkili olabiliyor" dedi. 

Baş'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

"HENÜZ YAŞADIĞIMIZ FELAKETİN BOYUTLARINI TÜMÜYLE SAPTAYABİLMİŞ DEĞİLİZ: Başta yaşamını yitiren yurttaşlarımızın yakınları olmak üzere tüm halkımıza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Halen enkaz altındaki yurttaşlarımızın sevdiklerine kavuşmalarını umuyorum. Gerçekten çok kötü bir güne uyandık. Maalesef henüz yaşadığımız felaketin boyutlarını tümüyle saptayabilmiş değiliz. 

GENEL MERKEZİMİZDE BİR AFET KOORDİNASYON MERKEZİ OLUŞTURDUK: Şu anda esas olarak arama kurtarma çalışmalarına, bölgedeki yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına odaklanmış durumdayız. Sabah saatlerinden bu yana da Genel Merkezimizde bir afet koordinasyon merkezi oluşturduk. Bölgedeki parti örgütlerimiz ile iletişim halinde neler yapılabileceğini yurttaşlarımıza nasıl destek olabileceğimizi anlık olarak değerlendiriyoruz. 

İLK ACİL KONVOYUMUZ YOLA ÇIKTI: Hava yoluyla iletişim imkânsız olduğu için sevgili Barış Atay ve Ahmet Şık yoldaşlarımızla Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) üyelerimiz, onların yanında uzman arkadaşlarımızdan oluşan heyetimiz ile birlikte yola çıktı. Kimi arkadaşlarımız ulaştı kimileri hala yolda. Esas olarak temel hijyen, barınma, giyecek ve jeneratörlerden oluşan ilk acil konvoyumuz da şu saat itibariyle yola çıktı. 

ACİL İHTİYAÇLARI TÜM TÜRKİYE'DE TİP İL VE İLÇE ÖRGÜTLERİNE YURTTAŞLARIMIZ ULAŞTIRABİLİRLER: Arama kurtarma uzmanı, dağcı, madenci gibi uzman arkadaşlarımızdan oluşan başka ekiplerimiz de oluşturulmuş durumda. Onlar da bölgeye doğru ya yoldalar ya da yola çıkacaklar. Tüm Türkiye'deki parti binalarımız afet koordinasyonun sağlandığı, acil ihtiyaç malzemelerinin toplandığı merkezlere dönüştü. En başta çadır, uyku tulumu, battaniye, mat, ped, çocuk bezi, bebek maması gibi acil ihtiyaçları tüm Türkiye'de Türkiye İşçi Partisi il ve ilçe örgütlerine yurttaşlarımız ulaştırabilirler. 

YURTTAŞLARIMIZI KOLEKTİF DAVRANMAYA, ÇALIŞMALARIMIZI ORTAKLAŞTIRMAYA ÇAĞIRIYORUM: Afet ile ilgili uzun değerlendirmelerimizi daha sonra yapacağız. Şimdilik tek önceliğimiz ve görevimiz yaralılarımıza ulaşmak, afetten etkilenen tüm yurttaşlarımız ile dayanışmak. Bu noktada bir çağrı yapmak istiyorum. Bir dayanışma ancak örgütlü olduğunda etkili olabiliyor. Bu yüzden yardımcı olmak, dayanışmak isteyen tüm yurttaşlarımızı bireysel hareket etmemeye, kolektif davranmaya, çalışmalarımızı ortaklaştırmaya çağırıyorum.

TÜM KAMU KAYNAKLARI DERHAL SEFERBER EDİLMELİ: Öte yandan tüm kamu kaynakları derhal seferber edilmeli. İnşaat şirketlerinin elinde bulunan arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak araçlar hemen kamunun kullanımına bırakılmalıdır. Özellikle barınma sorunu, soğuk kış günleri çevre illerde sağlam olan tüm oteller, sosyal tesisler, yurt ve benzeri binalar, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın kullanımına açılmalıdır. Halkın yaralarını, halkın dayanışması ile saracağız. Bugün birbirimize daha fazla sarılmaya ihtiyacımız var. Biz inanıyoruz, yurttaşlarımıza güveniyoruz. Bu felaketi hep birlikte aşarız."