ATATÜRK’ÜN AKHİSAR’A GELİŞİNİN 100’ÜNCÜ YILINA ÖZEL KİTAP

ATATÜRK’ÜN AKHİSAR’A GELİŞİNİN 100’ÜNCÜ YILINA ÖZEL KİTAP
Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 100’üncü yılına özel olarak "Atatürk ve Akhisar" kitabını hazırlayan Prof. Dr. Mevlüt Çelebi, Aksihar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’yu ziyaret etti. Kitabını imzalayan Çelebi, Dutlulu'ya hassasiyetinden ötürü teşekkür etti. Dutlulu da "Anadolu halkı için Atatürk. sevg...

Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 100’üncü yılına özel olarak "Atatürk ve Akhisar" kitabını hazırlayan Prof. Dr. Mevlüt Çelebi, Aksihar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’yu ziyaret etti. Kitabını imzalayan Çelebi, Dutlulu'ya hassasiyetinden ötürü teşekkür etti. Dutlulu da "Anadolu halkı için Atatürk. sevgisi ruhlara ve beyinlere nakşedilmiş liderdir" dedi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ilki 5 Şubat 1923 tarihinde olmak üzere Akhisar’a yaptığı üç ziyaretini; anıları, düşünceleri ve yaşananları kaleme alan Prof. Dr. Mevlüt Çelebi, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu’yu makamında ziyaret etti. Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 100’üncü yılında böyle bir kitabı kaleme almanın önemine değinen Çelebi, desteklerinden dolayı Dutlulu’ya teşekkür etti.

Başkan Besim Dutlulu ziyarette, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Başkomutan ve Başöğretmenimiz, Ata'mız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Akhisar'a gelişinin 100’üncü yıl dönümünde böyle bir eseri ilçemize kazandırdığımız için büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. Atatürk’ün, ‘Geçmişini bilmeyen toplumlar geleceğine yön veremez’ sözünden hareketle bu kitabın hem geçmişimize hem de geleceğimize bir rehber ışık tutacağına inanıyorum. 100 yıl önce Akhisar'da büyük bir gurur ve heyecanla karşıladığımız Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'e duyduğumuz sonsuz saygı ve sevgiyi, bugün tüm Akhisarlılar olarak bir kez daha yüreğimizde hissediyoruz. ‘Akhisar ve Atatürk’ adlı bu kitabın hazırlanmasında emeği geçen başta Prof. Dr. Mevlüt Çelebi olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. İstiklal Mücadelemizin Büyük Önderi Mustafa Kemal Paşa’nın ilçemize gelişinin 100’üncü yıl dönümünde, yurdumuzu düşman işgalinden temizleyerek bizlere özgür ve bağımsız bir gelecek bırakan başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün ecdadımızı saygı ve minnetle anıyorum.”

Başkan Dutlulu için kitabı imzalayan Prof. Dr. Mevlüt Çelebi ise şunları söyledi:

“ANADOLU HALKI İÇİN ATATÜRK, SEVGİSİ RUHLARA VE BEYİNLERE NAKŞEDİLMİŞ BİR LİDERDİR”

“İçinde bulunduğumuz 2023 yılı önemli tarihi olayların 100’üncü yıl dönümüdür. Bunlardan en önemlileri 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanması ve 29 Ekim 1923’te Atatürk’ün ifadesiyle, ‘İlelebet payidar kalacak Cumhuriyetimizin’ ilan edilmesidir. Akhisar olarak ülkemiz ve milletimiz için bu kutlu zafer ve coşkuya, biz de bütün varlığımızla katılıyoruz. Ancak Akhisar özelinde 2023, Atatürk’ün Akhisar’ı ilk kez ziyaret edişinin 100’üncü yıl dönümüdür. 5 Şubat 1923 günü Akhisar’a gelen Atatürk, Akhisarlılar tarafından büyük bir coşkuyla karşılanmıştır. Çünkü Atatürk Türklere bağımsızlıkları ve özgürlükleriyle birlikte kimliklerini, onurlarını ve güvenlerini kazandırdığı için ‘kurtarıcı’ olarak görülmüştür. Anadolu halkı için Atatürk, sevgisi ruhlara ve beyinlere nakşedilmiş bir liderdir. Ancak özellikle Yunan ve Fransız işgali altında yaşamış bölgelerde yaşayan insanlar için Atatürk’ün yeri daha özeldir. Buralarda yaşayan halk, Atatürk’e minnet ve şükran borcunun ifadesi olarak daha çok destek vermiş ve sahip çıkmıştır. Bunun çok güzel örneklerini Akhisar’da da görmek mümkündür. Liderle halk arasında fikir ve gönül birliğinin sağlanmasında Türk İstiklal Savaşı özel bir örnektir. Mustafa Kemal Paşa’nın önemli lider özelliklerinden biri de gerçek bir halk kahramanı ve halk adamı olmasıdır. Atatürk’ü lider yapan temel güç, arkasına Türk halkının desteğini almış olmasıdır. 

“‘ATATÜRK GÜNÜ’ KUTLAMALARININ SONRAKİ YILLARDA DA AYNI COŞKUYLA DEVAM ETTİRİLMESİNİ ARZU EDİYORUM”

5 Şubat günü gelip geceyi Akhisar’da geçiren Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından sonra Akhisar’ı 10 Ekim 1925, 16 Haziran 1926 ve 24 Haziran 1934’te olmak üzere üç defa daha ziyaret etmiştir. 1930’lu yıllarda Türkiye’de pek çok yerde Atatürk’ün o yeri ziyaret tarihinden hareketle ‘Atatürk Günü’ geleneği başlatıldı. Muhtemelen bunun da etkisiyle Akhisarlılar, Atatürk’ün Akhisar’ı ziyaretlerini anlamlandırmak ve tarihe mal etmek için önemli bir karar aldılar. 20 Eylül 1937’de Encümen Meclisi tarafından her yıl 10 Ekim’in ‘Atatürk Günü’ olarak kutlanması yönünde bir teklifin Kaymakamlığa, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı’na ve Belediye Meclisi’ne arzına ve halka ilanına karar verildi. Teklifin kabulünden sonra Akhisar’da her 10 Ekim ‘Atatürk Günü’ olarak kutlanmaya başlandı. Akhisar’da da ‘Atatürk Günü’ kapsamında her yıl aksatılmadan böyle bir anma, kutlama töreninin yapılmasını anlamlı ve Atatürk’e vefa duygusunun göstergesi olarak takdir değer bir davranıştır. Ancak bu yıldan itibaren Akhisar’da 5 Şubat’ın ‘Atatürk Günü’ olarak kutlanması daha özgün olacağı gibi tarihe, dolayısıyla hakikate daha uygundur. Bu nedenle, Akhisar Belediye Başkanı Sayın Besim Dutlulu’nun duyarlılığına teşekkür ederim. 5 Şubat 2023’te başlatılacak ‘Atatürk Günü’ kutlamalarının sonraki yıllarda da aynı kapsam ve coşkuyla devam ettirilmesini arzu ediyorum.”