ABB'NİN ENGELSİZ ÇOCUK GÜNDÜZ BAKIMEVİ YERLEŞKESİ ‘LEED GOLD’ SERTİFİKASI ALDI

ABB'NİN ENGELSİZ ÇOCUK GÜNDÜZ BAKIMEVİ YERLEŞKESİ ‘LEED GOLD’ SERTİFİKASI ALDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından inşa edilen Engelsiz Çocuk Gündüz Bakımevi yerleşkesi, yeşil bina sınıflandırma sistemi olan ‘LEED’ sertifikasına layık görüldü....

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından inşa edilen Engelsiz Çocuk Gündüz Bakımevi yerleşkesi, yeşil bina sınıflandırma sistemi olan ‘LEED’ sertifikasına layık görüldü.

ABB iştiraklerinden PORTAŞ A.Ş.’nin başkentte yaşayan engelli çocukların sosyal hayata kazandırılması ve yaşıtları gibi eşit şartlarda gelişim gösterebilmesi amacıyla 5 bin 606 metrekarelik alana inşa ettiği Engelsiz Çocuk Gündüz Bakımevi yerleşkesi, ‘LEED GOLD’ sertifikası aldı. 

GÜNEŞ PANELLERİYLE BİNANIN YILLIK ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YÜZDE 17’Sİ KARŞILANIYOR

Amerikan Yeşil Bina Konseyi tarafından verilen ve dünyanın en yaygın kullanılan yeşil bina sınıflandırma sistemi olan ‘LEED’ sertifikası almaya hak kazanan Engelsiz Çocuk Gündüz Bakımevi yerleşkesinde bulunan güneş panelleriyle binanın yıllık elektrik tüketiminin yüzde 17’si karşılanıyor. Sürekli olarak mekanik havalandırma sistemleri ile filtrelenmiş taze hava verilen yerleşkenin tüm sınıflarında, karbondioksit sensörleri ile iç ortam hava kalitesi izleniyor. Binanın çatısından ve bahçesinden toplanan yağmur suyu depolanarak yeşil alanların sulamasında kullanılıyor.

Yerleşkede standart binalara göre yüzde 45 oranında daha fazla enerji tasarrufu sağlandığını belirten PORTAŞ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sefer Yılmaz, şöyle konuştu:

“PORTAŞ A.Ş. olarak ‘Engelsiz Çocuk Gündüz Bakımevi’ projesini hayata geçirilerek 2022 yılında özel çocuklarımız için kullanıma açmış bulunmaktayız. Projemiz de hem özel çocuklarımızın ihtiyaçlarını hem de iklim krizini göz önünde bulundurarak çevreci ve sürdürülebilir bina tasarlamaya çalıştık. Bu kapsamda yaptığımız tasarım ve imalatlar sonucunda projemiz ‘LEED GOLD’ sertifikası almaya hak kazandı. Projemizi genel olarak ele aldığımızda Türkiye'nin ilk ‘LEED GOLD’ sertifikalı Engelsiz Çocuk Gündüz Bakımevi özelliğini taşımaktadır ve ülkemizde Avrupa standartlarında örnek bir proje olmuştur.”