JÜRGEN SCHULZ: ELYSEE ANTLAŞMASI İLE ALMANYA VE FRANSA ARASINDAKİ BARIŞ MÜHÜRLENDİ

JÜRGEN SCHULZ: ELYSEE ANTLAŞMASI İLE ALMANYA VE FRANSA ARASINDAKİ BARIŞ MÜHÜRLENDİ
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Almanya ve Fransa arasında imzalanan Elysee Antlaşması’nın 60. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte; “Bu antlaşma ile Almanya ve Fransa arasındaki barış mühürlendi. Bu dostluk gelecek nesillere aktarıldı ve aktarılmaya devam edecek” dedi. Fransa’nı...

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Almanya ve Fransa arasında imzalanan Elysee Antlaşması’nın 60. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte; “Bu antlaşma ile Almanya ve Fransa arasındaki barış mühürlendi. Bu dostluk gelecek nesillere aktarıldı ve aktarılmaya devam edecek” dedi. Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro ise, “Bu kutlamanın her şeyden önce Fransa ve Almanya arasındaki barışmanın başlangıç noktası ve birçok açıdan Avrupa'nın inşasının tarihinde kilit önemde. Bu, iki ülke tarihinde istisnai bir yere sahip anın kutlanmasıdır” diye konuştu.

Almanya ve Fransa arasında imzalanan Elysee Antlaşması’nın 60. yıldönümü vesilesiyle dün akşam Ankara’da Goethe Enstitüsü’nde bir film gösterimi düzenlendi. Fransız yönetmen François Ozon’un 2016 yapımı Frantz filmi gösteriminden önce Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz ve Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro açılış konuşmalarını yaptı. Büyükelçi Magro, şöyle konuştu:

“BU GELENEĞİ PANDEMİ DÖNEMİNİN ARDINDAN TÜRKİYE'DE YENİDEN TAM ANLAMIYLA YERİNE GETİRİLEBİLDİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUM”

“Elysee Antlaşması'nın yıl dönümü kutlamalarının her yıl sadece Berlin ve geçtiğimiz Pazar günü iki ülke hükümetlerinin bir araya geldiği Paris'te değil, aynı zamanda Fransa ve Almanya'nın çeşitli ülke başkentlerindeki büyükelçiliklerinde düzenlenmesi artık bir gelenek haline gelmiştir. Aradan geçen yıllara rağmen bu yıl dönümü kutlamaları ülkelerimizin siyasi ve diplomatik takviminde önemli bir yer tutmaya devam edecektir. Bu geleneği pandemi döneminin ardından Türkiye'de yeniden tam anlamıyla yerine getirilebildiğimiz için mutluyum.

Bu kutlamanın her şeyden önce Fransa ve Almanya arasındaki barışmanın başlangıç noktasını ve birçok açıdan Avrupa'nın inşasının tarihinde kilit önemde. Bu, iki ülke tarihinde istisnai bir yere sahip anın kutlanmasıdır.

Söz konusu antlaşmanın ruhu, Fransa ve Almanya açısından olduğu kadar Avrupa ve küresel boyuttaki meseleler açısından yaşatmak için bir vesiledir.

Bu meselelere bir çözüm bulmak için Elysee Antlaşması'nın ruhundan istifade edilebilir. Fransa ve Almanya arasındaki dostluğun, gücünün göstergesidir.

“KÜLTÜREL MERKEZLERİMİZİN TÜRK HALKINA YÖNELİK ANKARA’DA, İZMİR’DE, DİYARBAKIR’DA ORTAK PROJELER ÜZERİNDE ÇALIŞMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”

Kültürel alanda yürütmekte olduğumuz yoğun iş birliğinden anlaşılacağı üzere, Türkiye ile karşılıklı ilişkilerimize bize ilham vermiştir. Kültürel merkezlerimizin düzenli olarak Türk halkına yönelik Ankara’da, İzmir’de hatta Diyarbakır’da ortak projeler üzerinde çalışmalar üzerinde çalışmasından memnuniyet duyuyoruz. Keza, buradan aldığımız ilham ile Elysee Antlaşması’nın yıl dönümünü iki ülke arasındaki kültürel işbirliğinin bir örneği olan François Ozon’un Frantz adlı filmiyle kutlamaya karar verdik.”

SCHULZ: ANTLAŞMA İLE ALMANYA VE FRANSA ARASINDAKİ BARIŞ MÜHÜRLENDİ

Magro’nun ardından söz alan Büyükelçi Schulz ise şunları kaydetti:

“Bu akşam Elysee Antlaşması'nın 60. yılını kutluyoruz. Bu antlaşma ile Almanya ve Fransa arasındaki barış mühürlendi. Bu dostluk gelecek nesillere aktarıldı ve aktarılmaya devam edecek. 22 Ocak’ta Paris’te 60. yıl dönümü kutlandı. Almanya’daki Şansölye Olaf Scholz, 19 Bakan ve Federal Meclis milletvekilleri bu davete katıldı.

Film Birinci Dünya Savaşı’nda geçiyor ve iki halkın arasındaki çatışmalardan bahsediyor ve bu iki halk da önceden düşman olarak nitelendiriyordu.”

Büyükelçilerin konuşmasının ardından film gösterimi yapıldı. Ardından ise bir resepsiyon verildi.

epsiyon verildi.