AYVALIK’IN SAKIZLI KURABİYESİNE COĞRAFİ İŞARET

AYVALIK’IN SAKIZLI KURABİYESİNE COĞRAFİ İŞARET
Ayvalık Belediyesi’nin yaptığı başvurunun ardından sakızlı kurabiye de coğrafi işaret aldı. Ayvalık tostuna ise geleneksel ürün adıyla tescil yapıldı....

Ayvalık Belediyesi’nin yaptığı başvurunun ardından sakızlı kurabiye de coğrafi işaret aldı. Ayvalık tostuna ise geleneksel ürün adıyla tescil yapıldı.

Geçen yıllarda zeytinyağının, aralık ayında lor tatlısının ve ardından sakızlı kurabiyenin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret onayı almasının mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık’la özdeşleşmiş ürünlerin her birinin değerli birer marka olduğunu söyledi.

Ayvalık zeytinyağına 2004 yılında Ayvalık Ticaret Odası’nın başvurusuyla Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaretin alındığını hatırlatan Başkan Ergin, şunları söyledi:

“Ayvalık’ı gastronomi alanında birçok değerli ürünü var. Kısa bir süre önce Lor Tatlısı, Sakızlı Kurabiye, Ayvalık Tostu, Kirlihanım Peyniri, Sepet Peyniri, Papalina Balığı ve Karadiken (Denizkestanesi) ilk ilgili bakanlığa coğrafi işaret ve marka tescili başvurularımızı yapmıştık. Bunlardan biri olan lor tatlısı için yaptığımız başvuru geçen ay sonuçlanmış ve coğrafi işareti almıştık. Bugün de sakızlı kurabiyemize coğrafi işaret verildiği bize bildirildi.”

AYVALIK TOSTU’NA ‘YÖRESEL ÜRÜN’ TESCİLİ

Ayvalık Tostu için yaptıkları başvuru sonucunda tosta ‘Yöresel Ürün’ tescilinin yapıldığını kaydeden Ergin, “Diğer ürünlerimiz için de gerekli tescilin yakın zamanda verilmesini bekliyoruz. Tüm bunların dışında Ayvalık Mutfağı’na has başta mezelerimiz olmak üzere farklı ürünlerimizle ilgili çalışmaları da yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Ayvalıklılar'ın yüzyıllardır severek tükettiği ürünlerin; coğrafi işaret, patent ve yöresel ürün gibi tescillerinin yapılmasıyla Ayvalık’a has bu ürünlere sahip çıkmaya çalıştıklarını aktaran Ergin, “Böylelikle bu ürünlerimizle ilçemizin ticari hacmi daha da gelişecektir. Bu ürünlerimizle ilgili üretim alanları çoğalacaktır. Bu alanların çoğalmasıyla da istihdam açısından yeni iş kapıları açılacaktır. Ayvalık tescilli bu ürünlerimizin ihracat yolu da açılacak ve böylelikle şehrimize ekonomik anlamda ciddi katkılarının olabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.