TÜİK: TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ OCAKTA YÜZDE 4,6 ORANINDA ARTTI

TÜİK: TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ OCAKTA YÜZDE 4,6 ORANINDA ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Tüketici Güven Endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 oranında arttı. Böylece endeks, 79,1 seviyesine yükselse de “iyimserliğe işaret ettiği” belirtilen 100 seviyesinin gerisinde kaldı....

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Tüketici Güven Endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 oranında arttı. Böylece endeks, 79,1 seviyesine yükselse de “iyimserliğe işaret ettiği” belirtilen 100 seviyesinin gerisinde kaldı.

TÜİK; Merkez Bankası iş birliğiyle yürüttüğü Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarını bugün açıkladı. Buna göre; mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 oranında arttı. Böylece, aralık ayında 75,6 olan endeks, ocak ayında 79,1 oldu.

GELECEĞE DÖNÜK BEKLENTİLER İYİLEŞTİ

TÜİK ve Merkez Bankası verilerine göre, vatandaşların geleceğe dönük beklentilerinde iyileşme kaydedildi. Gelecek 12 aylık dönemde hane halkının maddi durum beklentisi aralık ayında 75,4 iken ocak ayında bu durum 79,9 oldu.

Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi ise 77,3'ten 82,7’ye yükseldi.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi aralıkta 92,6 iken bu oran ocak ayında 92,2’ye geriledi.

Aylık olarak yapılan Tüketici Eğilim Anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülüyor. Anket sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici Güven Endeksi’nin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.