Yatırımcısına bayram ettiren SASA Polyester kimin?

Yatırımcısına bayram ettiren SASA Polyester kimin?
Son zamanlarda borsadaki hareketleri nedeniyle SASA Polyester gündem oldu. Peki SASA Polyester kimin, kime ait? Erdemoğlu Holding sahibi kimdir? SASA Polyester hisseleri nasıl değer kazandı?

SASA Polyester kimin, SASA'nın sahibi kimdir, nerelidir, neden yükseliyor? SASA Polyester kendi sektöründe Türkiye'de son senelerde en iyi çıkış yapan firma oldu. Borsada son iki sene içinde yakaladığı olağanüstü yükseliş trendi sebebiyle herkesi şaşırtmayı bilen SASA, Türkiye'nin en büyük holdinglerini arkasında bıraktı. Koç, Sabancı, Petkim ve Turkcell gibi Türkiye'nin en büyük dört markasını geride bırakan SASA'nın hisselerine borsada müdahale geldi. Şirketin şu anda çatısı altında olduğu Erdemoğlu Holding sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşında, daha önce firma kime aitti?

SASA Polyester bilindiği üzere Sabancı Holding tarafından kurulmuş ve büyütülmüştü.

SABANCI HOLDİNG KURDU

2015 senesinde Sabahcı Holding, SASA Polyester'i satmak istediğini kamuoyuna açıklamış ve Hindistan'dan bir şirkete satacağını duyurmuştu.

Fakat yabancı bir şirkete satılması istenmeyen SASA Polyester için yerli bir alıcı bulunmasının daha iyi olacağı tavsiyeleri gelmişti.

YERLİ ALICIYA SATILDI

Sabancı Holding Sabihi Güler Sabancı, bu önerilere dikkat edip satıştan caymıştı; sonrasında yerli bir alıcı çıktığı için ona satmaya karar vermişti.

O zamanlarda basına çıkan haberlerden biri şu şekildeydi:

Sabancı Holding, yerli tekstil imalatçılarının hammadde aldığı Sasa Polyester’in yüzde 51 hissesinin Indorama Netherlands BV’ye satışından cayıp yerliyi tercih etti.

Sasa’nın yeni sahibi 102 milyon dolar bedelle Erdemoğlu Holding oldu.

DAHA FAZLA PARA ÖDENDİ

Merinos, Dinarsu, Padişah ve Efsane gibi halıların imalatçısı olan Erdemoğlu Holding, Sasa’nın yüzde 51’ine Hintlilerin verdiği paranın hemen hemen iki katı para ödedi.

Sabancı, Sasa Polyester’in yüzde 51’inin 62 milyon dolara satışı için Hintli firma ile anlaşmaya varmış, Rekabet Kurulu ise firmanın satışına onay vermişti. Kurul onayına karşın Sabancı Grubu’nun satıştan cayması ile yerli tekstil üreticilerinin devreye girmesi etkili oldu. ‘Sasa’yı yabancı almasın’ diye bastıran 10 Türk tekstilci, holdingle görüşme yapmıştı.

ERDEMOĞLU HOLDİNG KİMDİR?

Erdemoğlu Holding, Mehmet Erdemoğlu tarafından 1970 senesinde kuruldu.

Aslen Malatya'nın Besni ilçesinden olan Erdemoğlu'nun kurduğu firma aile şirketi olarak iş dünyasında yavaş yavaş büyümeye başladı.

Mehmet Erdemoğlu, ilkokul senelerinden itibaren dokuma ustasının yanında görev yapmıştı.

1970 Gaziantep'te, ticaret yaşamına giriş yaptı.

1983'te Halı üretimi yaptı.

1999'te Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hayırseverlik ödülü aldı.

2000'de TBMM Üstün Hizmet Ödülü aldı.

Mehmet Erdemoğlu, 16 Aralık 2006 hayatını kaybetti.