Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri dizisindeki Istar kim?

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri dizisindeki Istar kim?
Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri dizisinde Istar yada İstari olarak belirtilen karakterin kim olduğu merak edilir oldu? Peki Istar kim, Gandalf mı? Istar ne demek, ne anlama geliyor?

Istar kim ya da İstari olarak isimlendirilen beşli ekibin hikayesi nedir, nereden gelir, nereye giderler; sonları ne oluyor soruları Güç Yüzükleri dizisinin sezon finaliyle beraber gündem oldu.

"Güç Yüzükleri" dizisinin ana karakterlerinden biri olan Istar ya da İstari beşlisinin kimler oldukları merak konusu oldu.

Bir görev için atanan ve Orta Dünya olarak isimlendirilen dünyaya yollanan bu beşlinin çok önemli vazifeleri var.

HEPSİNİN FARKLI GÖREVİ VAR

Her birinin kendine has özellikleriyle özdeş vazifeleri ve yapmaları gerekenler var.

Görevini başarıyla yapanlar yeniden onları yollayan Valar'a geri dönecek. Fakat vazifeleri sırasında başarısızlığa uğrayanlar ya da kendilerini, misyonlarını unutanlar ise geldikleri dünyada harcanıp gidecek.

Istar bir kişi ya da bir varlığın ismi değildir. İstar öte alemlerden vazifelendirilmiş özel misyonu olan bir topluluktur. Daha doğrusu Maiarlar adlı topluluğun temsilcileridir.

SAURON TEHDİDİNE KARŞILIK GÖNDERİLDİLER

Istari ya da Büyücü, J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ekiptir. Valar, Morgoth'un saltanatının bitmesinin ardından Sauron'un artan tehdidine cevap olarak Maiar'larının bu temsilcilerini Orta Dünya'ya yolladı.

Üçüncü Çağ'ın 1050. senesi civarında, beş Maya misyoneri Gri Limanlar'a bir elf gemisiyle geldi. Gri Limanlar'da gemi yapımcısı Cirdan ile karşılaşan bu beş Maya, ardından Elfler tarafından "Istari" ve İnsanlar tarafından "Büyücüler" olarak isimlendirildi.

YAŞLI İNSAN FORMUNDA GÖRÜNÜYORLARDI

Büyücüler Orta Dünya'ya geldiklerinde, yaşlı duruyorlardı, "Yaşlı Adamlar" kılığında, güçleri elinden alınmış. Maiar oldukları için ölümsüzlerdi. İnsan formunda oldukları sürece bütün zevkleri, acıları ve korkuları hissediyorlardı. Fakat yaşlandıkça ölümden kurtulmuş olsalar da fiziksel formları bozulabilirdi. Orta Dünya'ya giden bu beş Maia'nın hedefi, bütün Orta Dünya'yı Sauron'un büyüyen kötülüğüne karşı bilgilendirmek ve organize etmekti. Valar, onların Orta Dünya halklarını zor kullanarak değil, ikna ve cesaretlendirme yoluyla yönetmelerini talep etti.

Bu haberciler tanrıların en yüksek ırkına mensup olduklarından, onların doğal güçlerini gören insanlar onları bilge elfler zannediyordu. Halkın Olorin'e vermiş olduğu Gandalf ismi, "gezici elf" manasına gelir.

Yüzük Savaşı bitip Sauron'un gölgesi sonsuza dek kalktığı zaman vazifeleri sona eren beş Istariden yalnızca Gandalf'ın Ölümsüz Topraklar'a geri döndüğü kesin olarak biliniyor. Alatar ve Pallando'nun akıbeti hiçbir zaman öğrenilemedi. Saruman, yüzük yok edilip Sauron'un düşmesinin ardından, istila ettiği Shire'da casusu Gríma tarafından boğazı kesilip öldürüldü. Radagast, bir büyücü olarak gönderildiği Orta Dünya'da, bitkiler ve hayvanlarla ilgilenmeye o kadar kendini kaptırdı ki, vazifesinden taviz verdi, bununla beraber Radagast'ın düştüğü başarısızlık Saruman'ınkine nazaran çok küçük olduğu için Tolkien'e göre, Aman'a geri dönmesine Valar tarafından izin verildi ve Radagast da Orta Dünya'dan ayrıldı.