Gayrimenkul alım ve satımında nelere dikkat edilmeli

Gayrimenkul alım ve satımında nelere dikkat edilmeli
Gayrimenkul alım ve satımında dolandırılmamak için kurumsal emlakçıların tercih edilmesi gerektiğini belirten Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek, internet üzerinden gayrimenkul almanın doğru olmadığını söyledi....

Son zamanlarda gayrimenkul alım ve satımında yaşanan dolandırıcılık vakaları hakkında konuşan Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek, önemli uyarılarda bulundu.

Gayrimenkul sektöründe, Türkiye genelinde ve ulusal anlamda dolandırıcılık vakalarının söz konusu olduğuna dikkat çeken Özdek, kendilerinin de bu vakalara tanık olduklarını belirterek, “Vatandaşlarımız genelde kurumsal emlakçıları tercih etsinler. Çünkü kurumsal emlakçılar asla vatandaşı aldatmayacak şekilde ara protokoller yapmaktadırlar. Bu yaptıkları protokole binaen alıcı ve satıcı arasında bir güven oluşturmuşlardır. Bu konuda emlakçılara güvenilmesini istiyorum. Emlakçı esnafının işini daha sağlam yaptığı kanıtlanmıştır.” dedi.

“Alınacak arsanın krokisi çıkarılmalıdır”

Türkiye'de meydana gelen dolandırıcılık olaylarından duydukları üzüntüyü dile getiren Özdek, “Emlakçılar odası yönetimi olarak emlakçılara arsa alım satımında bir kere belediyeden arsanın krokisinin çizilmesi gerektiğini söylüyoruz. Arsanın durumu, konumu ve mevcut durumu ne ise çıkarılmaktadır. Bu kroki ile birlikte arsanın mahiyeti ortaya çıkmaktadır. Aksi takdirde yol gelip araziden geçeceği zaman veya imarla ilgili bir sorunu olan arsa alındığı zaman orada arsayı alan şahıs mağdur olacaktır ve ekonomik kayıplar yaşanacaktır. Bu nedenle en doğrusu kurumsal emlakçıları tercih etmek ve alınan gayrimenkul üzerinde araştırma yapmaktır. Kütük durumu ve imar durumuna bakılarak alım satım yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sanal âlemden değil gerçek hayattan alım satım yapılmalıdır”  

Daireler için de birtakım dolandırıcılıkların yapıldığını hatırlatan Özdek, şunları söyledi:

“Bir dairenin birden fazla kişiye satılması söz konusu olmaktadır. Bunun önüne geçmek için para bir tarafa tapu bir tarafa anlayışı ön planda olmalıdır. Vatandaş bir daireyi emlakçı vasıtasıyla aldıktan sonra parasını verip tapusunu alması gerekiyor. Yani bu iki işlem aynı zaman diliminde olmalıdır. Doğrusu da budur. Aksi durumda insanlarımız maddi sıkıntılar içine düşmektedir. Bu konuda emlakçıların ve tapu kadastroların da hassas davranması lazım. Vatandaşın da dolandırıcılıklara karşı kendini muhafaza etmesi lazım. İnsanlardan daha bilgili davranmalarını bekliyoruz. Çünkü bir insan ömrü boyunca çalışıyor sadece bir ev alabiliyor. O paranın da dolandırıcılara kaptırılması bizleri üzmektedir. Ayrıca insanlar sanal âlemden gayrimenkul alımı yapmamalıdır. Bu şekilde yapılan alımlarda genellikle dolandırıcılıklar yapılmaktadır. Sanal âlemden değil gerçek hayatta gayrimenkul alım satımı yapmalarını tavsiye ediyorum.” (İLKHA)