Çin: Tayvan, Çin'e ait

Çin: Tayvan, Çin'e ait
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Tayvan'ın Çin'e ait olduğunu öne sürerek, "Çin'in içişlerine müdahale edecek herhangi bir plan, güçlü bir tepki ile karşılaşacaktır" dedi....

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, küresel sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunurken, Tayvan'ın Çin'e ait olduğunu söyledi.

Yi, Çin'in içişlerine karışılmasına karşı çıktığını belirterek, "Eski zamanlardan beri Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğü her zaman devam etti. Anakara ve Tayvan'ın tek bir Çin'e ait olduğu gerçeği ise asla değişmedi. 70 yıl önce yayınlanan Kahire Bildirgesi'nde, Japonya'nın Çin'den aldığı Tayvan dâhil tüm toprakların ve güçlü adaların Çin'e geri verileceği açıkça belirtilmişti" ifadelerine yer verdi.

Yi, "ABD'nin ve diğer birkaç ülkenin Tayvan koltuğunu korumak için öne sürdüğü sözde ikili temsil önerisi, herkes için bir kağıt parçasından başka bir şey olmadı. Tek Çin ilkesi, Çin ile diplomatik ilişkilere girerken uluslararası ilişkilerin temel bir normu ve uluslararası toplumun fikir birliği haline geldi.Tayvan'ın ayrılıkçı faaliyetlerine en kesin kararlılıkla karşıyız. Çin'in İçişleri'ne müdahale edecek herhangi bir plan, tüm Çinlilerin güçlü muhalefetini karşılamaya ve Çin'in yeniden birleşmesini engellemeye yönelik herhangi bir hareket, tarihin gölgesinde ezilmeye mahkûmdur" dedi.

Yi, Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi olarak diğer ülkelerle dayanışma ve işbirliğine kararlı olduğunu söyledi. (İLKHA)